Kristna Freds: EU borde inte investera i dödsmaskiner

– Att EU vill stödja utveckling av dessa vapen gör mig arg. Det säger Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare i Kristna Fredsrörelsen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kristna Freds säger i ett uttalande att de är mycket negativa till att EU beslutat öppna dörren för forskning och framtagning av så kallade "mördarrobotar".

– Autonoma vapensystem är en dålig idé av flera anledningar. Som vanligt i dessa frågor handlar det bland annat om att stödja vapenindustrin, säger Lotta Sjöström Becker i uttalandet.

Tar avstånd från våld

Kristna Fredsrörelsen tar avstånd från alla former av våld, betonar hon.

– Men tills den dagen kommer kräver vi att stater åtminstone respekterar folkrätten under väpnade konflikter.

Lotta Sjöström Becker skriver att hon själv har arbetat i Afghanistan, där det skett en rad misstag som fått som konsekvens att internationella grupper har haft ihjäl civila.

– Redan i dag är det väldigt svårt för offren och deras anhöriga att få någon form av upprättelse och rättvisa i de fallen, skriver Lotta Sjöström Becker.

Läs mer: MP: Stoppa planerna på ”mördarrobotar”

 

Vem bär ansvaret?

– Om det är en robot och inte en människa som tar beslutet att trycka på avtryckaren kommer det att bli ännu otydligare vem som egentligen har ansvaret för misstaget. Tillverkaren, inköparen, den som sitter i kontrollrummet?

– I stället för att investera i dödsmaskiner borde Sverige och EU stödja en omställning från vapen till fredsteknik, som till exempel minröjning och solceller, betonar hon.

Lilla Erstagården