Nunnor och munkar ber offer om förlåtelse

De katolska ledarna för ordnar och kongregationer har tillsammans skrivit ett uttalande, där de ber offer för övergrepp om förlåtelse. "Vi behöver omvändelse, och vi vill förändras", skriver de.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dagen har tidigare berättat om toppmötet i Vatikanen, som hålls 21-24 februari. Där kommer katolska kyrkans biskopar att tala om hanteringen av sexuella övergrepp i kyrkan. Men redan innan mötet öppnades skrev ledarna för ordnar och kongregationer ett gemensamt uttalande.

De två paraplyorganisationerna "Union of Superiors General" och "International Union of Superiors General" som står bakom uttalandet, har sitt säte i Rom. Tillsammans representerar de båda organisationerna cirka 850 000 munkar och nunnor runt om i världen.

"Inte förhandlingsbart"

Uttalandet - som är ovanligt i sitt slag - är både skarpt och öppenhjärtigt. Redan i rubriken slår organisationerna fast: "Övergrepp på barn är fel oavsett var och när det händer: detta är inte förhandlingsbart".

Nunnorna och munkarna skriver att de stödjer påve Franciskus initiativ. De betonar att de i sitt arbete ofta möter barn som utsatts på olika sätt, barn som är övergivna, utsätts för trafficking, är oönskade, har utnyttjats som barnsoldater eller fått utstå övergrepp: "Vi hör deras rop".

Ber om förlåtelse

Att barn utsatts i kyrkan är, betonar de "oerhört plågsamt för dem som blivit utsatta". De beskriver att de själva "sänker huvudet i skam" över de övergrepp som skett, och att skammen har blivit än större när man fått veta att övergrepp dolts och att ansvariga inte har agerat.

I ett direkt tilltal till offren ber munkarna och nunnorna om förlåtelse och att de ska bli trodda, när de säger att de vill inbjuda till ett arbete för att finna nya strukturer i kyrkan, som ska se till att inget liknande händer igen.

Tio representanter för kvinnliga kongregationer och tolv från mäns kongregationer finns med under toppmötet i Vatikanen, som avslutas nu på söndag.

- Körsång är en stor verksamhet i Sverige, en viktig verksamhet, sa Anders Tegnell på torsdagens presskonferens.
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Bibeln i skolan
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Natanael Gindemo
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Natanael Gindemo