Olle Carlsson om nya kyrkohandboken: Jag känner mig lurad

Både Katarinamässan och Stefansmässan i Stockholm hotas på grund av den nya kyrkohandboken.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Bakom Katarinamässan står prästen Olle Carlsson, som tagit fram ett gudstjänstkoncept som verkar falla stockholmare i smaken. Söndagsgudstjänsterna i Katarina kyrka på Södermalm brukar vara mycket välbesökta.

Men i och med den nya kyrkohandboken verkar det som att Katarinamässan stöter på patrull. Handboken reglerar hur man firar mässa i Svenska kyrkan, och Katarinamässan har hittills fått dispens för sin egen gudstjänstform.

Läs mer: Nya kyrkohandboken togs i bruk på pingstdagen

 

Dispens till augusti

Men nu krävs rättning i ledet. Katarinamässan måste anpassa sig efter den nya kyrkohandboken, dispens har getts fram till den 15 augusti, sedan måste mässan ha justerats så att den stämmer överens med den nya kyrkohandboken, rapporterar Kyrkans tidning.

När domkapitlet i Stockholms stift uttalar sig påpekar de att den nya kyrkohandboken har tagits fram i en demokratisk process.

Känner sig lurad

– Personligen känner jag mig godtrogen och lite lurad faktiskt, säger Olle Carlsson till Kyrkans tidning.

Han menar att han på förhand fått klartecken att Katarinamässan skulle få fortsätta att firas i sin nuvarande form även med den nya kyrkohandboken, bland annat från biskoparna Eva Brunne och Mikael Mogren.

Läs mer: Därför kritiseras nya kyrkohandboken

 

Nu förs det samtal mellan församlingen, domkapitlet och andra berörda för att hitta en väg framåt.

Även Stefansmässan som firas i S:t Johannes församling behöver tänka om nu när nya kyrkohandboken är ute. Ingemar Johánsson var tidigare kykoherde där och i mässan används hans musik genomgående.

Lågtröskelgudstjänst

Under en femårsperiod har församlingen byggt upp vad de kallar "en lågtröskelgudstjänst som bygger på hemmakänsla och igenkänning". Efter samtal med stiftet har församlingen börjar göra förändringar för att närma sig den nya kyrkohandboken, skriver domkapitlet. Några moment önskar dock församlingen behålla, men domkapitlet anser att justeringarna enligt kyrkohandboken inte skulle innebära ett alltför stort brott mot mässans utformning. S:t Johannes har därför fram till den 15 augusti på sig att göra de justeringar som krävs för att mässan blir i enlighet med den nya kyrkohandboken.

Läs mer: Dagens människa, avsnitt 78: Olle Carlsson

Läs fler artiklar om den nya kyrkohandboken

Alla tidigare artiklar