Statsvetare: Åkessons utspel handlar inte om KD

Jimmie Åkessons nazistutspel mot KD handlar egentligen inte om KD. Syftet är att relativisera Sverigedemokraternas egen historia, menar statsvetaren Andreas Heinö Johansson.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kristdemokraterna har inte gjort upp med sitt nazistiska förflutna, menar Jimmie Åkesson, och pekar ut ett antal nazister i samband med partiets grundande. Något som har mött häftig kritik.

– Men det finns ett korn av sanning i det här, säger statsvetaren och förlagschefen för Timbro, Andreas Heinö Johansson till Dagen.

– Det förekom personer vid bildandet av partiet som hade ett nazistiskt förflutet.

Men att som Jimmie Åkesson dra det så långt som att partiet bildats av nazister är att dra det hela för långt, menar han.

 

Läs mer: Elisabeth Sandlund: Desperat anklagelse av Jimmie Åkesson

Läs mer: Jimmie Åkesson: ”KD grundades av nazister”

 

Koppling på individnivå

– Det finns inget i bildandet av partiet som kan kopplas till en nazistisk förhistoria, ett sådan påstående är osakligt. Däremot finns det på individnivå en sådan koppling.

Dessa personer rensades så småningom ut, vilket också kommit fram i den uppblossade debatten, där KD-företrädare menar att det handlade om infiltration.

Varför gör Jimmie Åkesson detta utspel?

– Det är uppenbart. Sverigedemokraternas historia är en belastning, därför gäller det att påpeka att även andra partier har en tvivelaktig historia.

SD har exempelvis tidigare lyft fram Socialdemokraternas steriliseringspolitik, eller Centerpartiets koppling till nazism på 1930-talet.

 

Läs mer: Alf Svensson: Ren lögn om KD av Jimmie Åkesson

Läs mer: Jimmie Åkesson: Beklagligt att KD inte gjort upp med sin historia

 

– Det här är ett nytt försök att dra med KD i detta, säger Andreas Heinö Johansson.

– Målet är att normalisera Sverigedemokraterna, och då måste man relativisera andra partiers historia. Det är strategin.

Kommer den att lyckas?

– Nej, det tror jag inte. Dels för att det inte är tillräckligt sakligt, även om det som sagt finns ett korn av sanning. Men det här lyckas inte förändra bilden av Kristdemokraterna, inte ens en rispa.

Andreas Heinö Johansson menar att SD:s strategi fungerar bättre när det kommer till Vänsterpartiets förflutna och kopplingen till kommunism. Där arbetar SD inte heller ensamma, utan flera borgerliga partier använder samma strategi, då de vill undergräva såväl Vänsterpartiet som dess samarbete med regeringen.

Läs fler artiklar om Kristdemokraterna

Alla tidigare artiklar