27 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Svenska kyrkans medarbetare i Beirut: Hela mitt bostadskvarter är borta

Johanna Svanelind är vanligen stationerad i Beirut för Act Svenska kyrkan, men är i Sverige just nu. Hon beskriver chocken efter nyheten om de explosioner som tog 130 människoliv i tisdags och som också totalförstörde hennes hus. - Det har varit tunga dagar, jag har varit väldigt ledsen, säger hon.

1 av 4

Över hundra människor dog, och tusentals skadades vid de två kraftiga explosioner som på tisdagen drabbade Libanons huvudstad Beirut. Ödeläggelsen var enorm i miljonstaden, där nu över 300 000 människor har fått sina bostäder raserade. En av dem är Johanna Svanelind.

- Jag bodde i ett av de kvarter som blev förstörda, berättar hon för Dagen.

Johanna Svanelind berättar om dagar av chock och sorg.

- Den värsta chocken har börjat lägga sig. Men det har varit tunga dagar, säger hon.

- Jag har fått se videor från lägenheten, och det var läskigt att se hur det ser ut.

Johanna Svanelind har arbetat för Act Svenska kyrkan i Beirut i tre år, men befinner sig nu i Sverige på grund av coronapandemin. Hennes kontor och lägenhet i Beirut fanns i de kvarter nära hamnen som drabbades hårt av de två kraftiga explosionerna.

"Mina vänner står utan bostad"

Tidigare var detta levande och vackra kvarter, säger hon.

- Där fanns restauranger, konstgallerier. Det är så sorgligt att kvarteren inte finns längre.

- Ingen jag känner dog vid explosionerna, men människor jag känner har skadats, och mina vänner och grannar står utan bostad, säger hon.

Act Svenska kyrkans regionala arbete i Mellanöstern koordineras just från Beirut, och kyrkan arbetar bland annat med interreligiös dialog genom sina lokala partners. Beirut har på många sätt varit en ”hub” för arbetet i hela Mellanöstern. Just nu finns stora hjälpbehov i Libanon, säger Johanna Svanelind. Explosionerna drabbade ett land som redan tidigare var hårt prövat.

- Det senaste året har det hänt mycket. Förra hösten kom en våg av protester, det var en positiv rörelse som startade då – men ekonomin har varit i fritt fall. När sedan coronapandemin kom infördes total lockdown, berättar hon.

Halva befolkningen i fattigdom

Arbetslösheten är i dag skyhög i Libanon, och snart kommer hälften av befolkningen att leva i fattigdom, säger hon.

- Det är så enormt sorgligt att de nu också får gå igenom olyckan med explosionerna. Över 300 000 är nu utan bostad, och många människor saknas fortfarande.

Det finns dessutom mycket flyktingar i Libanon, bland annat palestinska flyktingar och syriska flyktingar. En del av dem är inte registrerade, och många kan ha dött eller blivit skadade men finns inte med i statistiken.

- De akuta behoven just nu är att se till att människor får sina grundläggande behov tillfredsställda, säger Johanna Svanelind.

- Sjukhusen är överbelamrade. En del av det som försvann i explosionerna i hamnen var lager av medicin och vete. Nu handlar det om att ge människor boende, mat och sjukvård.

Läs också Pastorn larmar: Libanon på väg att drabbas av hungersnöd

Korruptionen ett problem

I ett senare skede är det viktigt att återuppbygga hela landet och också att ta itu med problem som har att göra med korruption och med politiska strukturer.

- Många undrar nu hur detta kunde hända, och man utkräver ansvar av myndigheterna.

Det mesta tyder i dagsläget på att explosionerna var en olycka: av någon anledning antändes de explosiva ämnen som funnits lagrade i hamnen sedan 2013.

- Men vi vet ingenting med säkerhet just nu. Men mest sannolikt är att det var en olycka. Man har tillsatt en kommission som har en vecka på sig att komma fram till ett svar, säger Johanna Svanelind.

Man har vid flera tillfällen varnat för att ha dessa lager i hamnen. Människor har fått nog av det korrupta politiska systemet och nu vill man ha ett alternativ. Libaneserna vill ha svar, och de vill utkräva ansvar, säger hon.

Hoppas kunna återvända

På torsdagskvällen rapporterade TT om protestdemonstrationer i Beirut. Kravallpolis sattes in för att skingra demonstranterna, och man använde tårgas.

I dagsläget vet Johanna Svanelind inte om eller när hon kommer att kunna återvända till Libanon. Den lockdown som infördes under våren har delvis släppt, men för att resa in i Libanon krävs antingen ett intyg om att man inte bär coronasmitta, eller att man sitter i karantän under en viss period. Just nu råder också ett katastroftillstånd som ska gälla i två veckor.

- Jag hoppas kunna återvända, säger Johanna Svanelind.

- Men just nu är prio att stötta våra lokala parters och att fortsätta vara närvarande i Libanon.

En ljusglimt i mörkret är den solidaritet som libaneserna visat och visar mot sina drabbade grannar och landsmän under de kaotiska dagar som gått sedan i tisdags.

- Folk lassar upp vatten till de lägenheter där vattenförsörjningen inte fungerar. Många öppnar sina dörrar och postar information om hjälp på sociala medier. Det finns väldigt mycket solidaritet bland dem som bor i och runt Beirut, säger Johanna Svanelind.

Läs mer Pastor i Beirut förtvivlad efter explosionerna – "Känns som Hiroshima"

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Fler artiklar