Vittnesmålen ur #sanningenskagöraerfria

Här är utdrag ur några av de personliga berättelser som kvinnor i frikyrkan delat med sig av på uppropet #sanningenskagöraerfria, som 436 kvinnor undertecknat. Berättelserna, som är anonyma, publiceras med tillstånd av de drabbade.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

”På tonårsverksamheten i kyrkan. Där killarna lyfte upp mig på bordet. En höll fast mina händer. En höll fast mina ben. En tredje ”kittlade” och tafsade på mig. Tog på mig på ett sätt som jag upplevde oerhört obehagligt. Trots mina våldsamma protester och skrik. Allt glatt påhejat av vår pastor och tonårsledare.”
 

”När jag var 14 så utsatte han mig för ett övergrepp. I kyrkan. Han utsatte senare andra barn för övergrepp. Till slut försvann han från våra liv, men ingen polisanmälan gjordes. Församlingen ville själva hantera frågan.”

 

”Ungdomsledaren var snäll och omtänksam, gav mig uppmärksamhet och jag sög åt mig som en svamp. Jag var 14 år, han var 21 år äldre än mig. På ett läger sov alla på liggunderlag på golvet i en kyrksal. Han la sig bredvid mig och på natten var hans händer överallt, på mig, i mig, och jag grät men var tyst och rädd att någon av de andra ungdomarna eller ledarna skulle höra.”


Läs också: Frida Park: Han sa: Gud vill att du tillfredsställer mig
 

”När jag var 12 år dog min far. Vi tillhörde en kristen frikyrka så jag blev placerad i ett familjehem som tillhörde samma kyrka, där gubben var pedofil. Detta var för över 69 år sen men har präglat hela mitt liv.”
 


Läs också: Hundratals frikyrkokvinnor vittnade om övergrepp med #sanningenskagöraerfria

Läs också: En fjärdedel skrev under uppropet anonymt”I en församling där jag var anställd slog en äldre man fast att man inte hör vad jag säger när jag predikar för jag är så fin att se på, men det gjorde honom inget, att se på mig var nöje nog.”

Under mina tonår gick jag några gånger till en pastor i kyrkan för själavård. Han fick då känslor för mig. Jag kanske borde pratat med en kvinna i stället men alla ledare i kyrkan var ju män.”
 

”Tidigt i äktenskapet sa min man att min kropp tillhörde honom och att jag som hustru skulle underkasta mig hans vilja. Det gällde även sex. Jag tvingades till sex flera gånger under mitt äktenskap.”

 

Läs mer: Elisabeth Sandlund: Nu är det min tur att berätta om sexövergrepp

Läs det senaste om #metoo

Alla tidigare artiklar