Ökad förföljelse i Ryssland mot Jehovas vittnen och deras barn

Sedan Jehovas vittnen utpekats som en extremistgrupp har medlemmar blivit trakasserade av både myndigheter och misstänksamma grannar. Nu rapporteras även skolbarn bli utsatta av lärare, poliser och rektorer.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Dagen har tidigare rapporterat om ryska högsta domstolens beslut från den 20 april att helt förbjuda Jehovas vittnen. Högkvarteret befalldes att stänga och alla lokala organisationer skulle lämna över sina egendomar till ryska staten.

Uppmuntrade att trakassera

Under en månad fortsatte dock många av Jehovas vittnen att samlas precis som vanligt. Men sedan dess har förföljelse och trakasserier ökat, rapporterar Religion News Service (RNS) och nätverket Forum 18.

− Tjänstemän som sedan tidigare ville vidta åtgärder mot Jehovas vittnen har nu fått nytt mod att göra det, även vanliga människor som länge ogillat Jehovas vittnen har blivit uppmuntrade, säger Felix Corley från Forum 18 till RNS.

Läste Bibeln - blev fängslad

I nordvästra Ryssland blev ett av bönehusen nedbränt efter en anlagd brand, säkerhetspolisen har gjort räder under möten anordnade av Jehovas vittnen och förra veckan anhölls och fängslades den första medlemmen. Enligt en talesman för Jehovas vittnes ska mannen ha blivit anhållen för att han läste Bibeln, skriver RNS.

8-åring förödmjukas

De senaste veckorna har det även rapporterats att barn till Jehovas vittnen blivit utsatta. En skolelev hotades med avstängning efter att ha pratat om Gud med sina kompisar och sjungit en religiös sång. Ett annat exempel är en åttaårig skolflicka som ska ha blivit tvingad av sin lärare att sjunga en patriotisk sång inför sina klasskompisar. Detta var extra förnedrande då Jehovas vittnen alltid varit noga med att vara politiskt neutrala. De ser sig bara representera Guds rike. Därför reciterar de inte patriotiska löften, sjunger nationella sånger eller gör militärtjänst, rapporterar RNS.