Påven: Trump är inte kristen

Påven anklagar den republikanske presidentkandidaten Donald Trump för att hans åsikter om invandring inte är kristna. Trump svarar att det är "skamligt" av en religiös ledare att ifrågasätta hans tro.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I samband med sitt Mexikobesök anklagade påven också den republikanske presidentkandidaten Donald Trump för att hans åsikter om invandring.

– En person som endast funderar på att bygga murar, varhelst de kan vara, och inte bygga broar, är ingen verklig kristen, sade påven Franciskus i ett utspel som gjordes i slutet av hans till Mexiko.

Påven vill dock inte ge sig in i den amerikanska valdebatten och säga vilken kandidat som han föredrar. Reflektionen gjordes ombord på påveplanet där han höll en improviserad presskonferens.

Trump kontrar direkt efter påvens påhopp:

– Om och när IS (Islamiska staten) attackerar Vatikanen, som alla vet är IS ultimata trofé, kan jag försäkra att påven skulle hoppas och be för att Donald Trump vore president.

– Att en religiös ledare ifrågasätter en persons tro är skamligt. Jag är stolt över att vara kristen och som president kommer jag inte tillåta att kristendomen ständigt attackeras och försvagas, säger Trump vidare.

Enligt Trump är påven en "väldigt politisk person" som inte förstår de problem som USA har.

Preventivmedel kan godtas

Påve Fransciskus poängterar även att abort alltid är ett brott. Men samtidigt antyder han att katolska kyrkan undantagsvis kan komma att lätta på sitt fördömande av preventivmedel för kvinnor som riskerar att drabbas av zikavirus.

Påven påpekar att en av hans företrädare, Paulus VI, tillät att nunnor som arbetade i Afrika använde preventivmedel med hänsyn till den stora risken för att de skulle bli våldtagna av soldater.

– Vi ska inte blanda samman synden i att undvika en graviditet med abort. Abort är inte ett teologiskt problem. Det är ett mänskligt, medicinskt problem. En människa dödas för att rädda en annan. Det är synd i sig själv, det är inte en religiös synd, det är en mänsklig synd, säger påven.

Påven gjorde sina uttalanden som svar på frågor från journalister om hur man bäst ska tackla utbrottet av zikavirus i Latinamerika.

 

Läs mer om valet i USA

Alla tidigare artiklar
Debatt