Relationer

Fler unga väntar med sex – och njuter mer av det

Är vi kära njuter vi mer än om vi bara har sex med varandra.

I den research jag gjort till en bok jag skriver har jag läst ny statistik. Unga vuxna födda på 1990-talet har mindre sex än tidigare generationer. De väntar längre innan de har sin sexdebut och har inte sex med lika många olika partners. En del är så trötta och stressade att de inte har tid och ork. De är också mer kvalitetsmedvetna och tycker att hållbarhet i ett förhållande är bättre än slit och släng också när det gäller sex. Därför hoppar de inte i säng med någon så fort de får chansen.

Jag har också läst en mängd forskningsrapporter om hur vi får bra sex i boken "The case for marriage" av Linda J Waite som är professor i sociologi vid University of Chicago.

Att ha sex med någon vi glömt namnet på nästa dag ger inte samma tillfredsställelse som med någon vi är ihop med. Är vi kära njuter vi mer än om vi bara har sex med varandra. Ju fler vi har sex med desto mindre får vi också ut av det känslomässigt även om det fungerar på det sexuella området.

Gifta kvinnor njuter mer än de som är sambo. Förmodligen för att de känner större tillit eftersom risken att bli lämnad är mindre. Mest nöjda med sexlivet är de som väntat tills de har gift sig. Även om bröllopsnatten kanske inte var en sexuell höjdarupplevelse.

Detta är fakta som sällan kommer fram, som förvånar många och ifrågasätts av normkritikerna som tror att all sex är lika bra sex.

Kyrkan har undervisat om att vi ska vänta med sex, men nästan inget om hur vi får bra sex. Trots att sex är en Guds gåva som vi ska njuta av och Bibelns vägledning är både sund och högaktuell. Visst kan vi välja att avstå från sex under en period under förutsättning att båda är med på det. I Bibeln finns faktiskt en samtyckeslag. Kvinnan ska inte ställa upp om hon inte har lust. Det är hon som bestämmer vad han får göra. Mannen ska inte bara tänka på sig själv utan också se till att hon blir tillfredsställd (1 Kor 7:3–5).

Många tror att dagens feminister var först med att säga att samtycke är ett måste. Att det ska vara jämställt i sängen står redan i Bibeln. Något som många män först nu har insett.

Fler artiklar för dig