SD vill förbjuda religiösa symboler för anställda i regioner

Redan en vecka efter en dom i EU-domstolen gällande religiösa symboler vill Sverigedemokraterna införa ny klädpolicy i flera regioner.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I en uppmärksammad dom från EU-domstolen slogs det fast att företag har rätt att förbjuda sina anställda att bära religiösa symboler i form av till exempel slöja, kors eller kippa.

Nu kommer krav från Sverigedemokraterna i Skåne och i Västmanland på att regionerna ska införa ny klädpolicy.

Motion i Västmanland

Under fredagen lämnade Maria Liljedahl, SD, in en motion till Region Västmanland (det som tidigare var landstinget). Hon hänvisar till EU-domen och skriver att de anställda i regionen bör förbjudas att uttrycka religiös tro med sin klädsel. Förbudet skall också gälla politiska och filosofiska symboler, skriver VLT.

"Korset bör förbjudas"

Maria Liljedahl nämner korset som en symbol som bör förbjudas.

– Om jag som patient är ateist kan det kännas jättemärkligt att behöva söka vård hos någon som inte delar mina värderingar, eller en slöja eller något som visar att personen är kommunist, säger hon till tidningen.

"Sjukhuskyrkan får vara kvar"

Liljedahl säger dock att sjukhuskyrkan skall få finnas kvar, eftersom det är något man väljer att gå till. Tatueringar skall "nog inte ingå i det här", säger hon till VLT.

Sverigedemokraterna i Region Skåne hänvisar också till EU-domen.

"Regionen bör förhålla sig neutral"

I en motion påpekar de att regionen är offentligt finansierad och bör förhålla sig neutral. Därför motionerar SD nu om att en ny klädpolicy skall införas, där religiösa symboler skall förbjudas.

– Det är ganska intressant att se vilket ställningstagande Region Skåne gör. Det kan vara intressant för andra landsting, säger Patrik Jönsson, gruppledare för SD, till Ystads Allehanda.

Han säger att han inte har förankrat tankarna bakom motionen bland andra partier och därför vet han inte hur de ställer sig till förslaget.

Partinålar okej - men inte kristna kors

Politiker kan få bära partinålar, tycker han, eftersom de inte är anställda av Region Skåne. Men kristna kors är inte okej.

– Det här ställningstagandet ger inga dispenser, säger han.

Läs fler artiklar om Sverige-demokraterna

Alla tidigare artiklar