Viktiga frågor och svar om Syrienkriget

Dagens Inger Alestig ger här svar på de viktigaste frågorna som just nu rör konflikten i Syrien.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

1. Vilka strider just nu mot varandra i Aleppo?

Regeringssidans (Assad-regimen) trupper strider i Aleppo mot minst tre olika rebellgrupper, varav den största är islamistiska al Nusra-fronten (även kallad Jabhat Fatah al-Sham). Rebellerna finns i de östra delarna av staden. Regeringssidan är uppbackad av Ryssland och Iran, Ryssland har sänt flygunderstöd.

2. Varför är Aleppo i centrum för konflikten – och varför kan människor inte fly därifrån?

Aleppo är en viktig strategisk stad i Syrien. Den har varit särskilt viktig för rebellerna, som har haft staden som sambandscentral. Staden har i praktiken varit delad under de senaste fyra åren. I juli omringades de rebellstyrkor som funnits i östra delen av staden av Assad-regimens styrkor.

Sedan i somras befinner sig alltså invånarna i östra Aleppo i en belägrad stad. Det handlar om cirka 275 000 människor som inte kan komma därifrån.

Samtidigt finns andra delar av staden som fungerar, och den syriska regimen försöker visa att livet är normalt i dessa delar. Under de senaste veckorna har de två största sjukhusen i östra Aleppo bombats av regeringstrupper, med stöd av Ryssland.

Attackerna mot östra Aleppo som inleddes den 22 september är, skriver The Guardian, bland de värsta hittills under kriget. Mer än 220 människor har dött i attackerna mot östra Aleppo.

Många har kritiserat dessa bombningar och kallat dem krigsbrott, bland annat FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

3. Vilka stormakter är aktivt inblandade i konflikten?

Ryssland och Iran stöttar regeringssidan, det vill säga Assad-regimen. USA och Turkiet stödjer några av oppositionspartierna, liksom Saudiarabien och Qatar. Men USA och Turkiet motarbetar samtidigt islamistiskt orienterade rebellgrupper, och kräver att sekulära rebellgruppen FSA (Fria syriska armén) skall avbryta allt samarbete med de islamistiska rebellgrupperna

4. Vad gör världssamfundet?

Många hoppas på att FN och/eller stormakterna skall lyckas få till fredsförhandlingar eller på annat sätt få slut på kriget. Men hittills har fredsförhandlingarna misslyckats. Samtidigt finns en FN-plan från i december förra året. De krav som uppställdes där har dock inte uppfyllts.

Under de senaste dagarna har det kommit olika uttalanden från bland annat EU och FN där man fördömer de krigsbrott som man menar skett när Assad-regimen bombat sjukhus och civilbefolkning. Bland annat antog EU en resolution förra veckan där man krävde att Assad-regimen och Ryssland skulle sluta bomba civila mål. Och FN-sändebudet Staffan de Mistura sade i fredags att han inte passivt tänker se på medan Aleppo blir ett nytt Rwanda. Världssamfundet reagerar – men verkar ändå samtidigt stå lamslaget.

5. Finns det en lösning?

Allt tyder på att Aleppo kommer att falla. Troligen förvandlas kriget då till ett gerillakrig, där olika rebellgrupper agerar från fästen runtom i landet. Risken är då att moderata rebellgrupper drivs i armarna på militanta jihadister.

Läs mer: