24 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Åke Bonnier lämnar Jesusmanifestationen

Åke Bonnier, domprost i Stockholms stift, lämnar Jesusmanifestationens ledningsgrupp. Han har kritiserats för att ha försvarat den "hädiska" utställningen Uppenbar(a)t och för att inta en för positiv hållning till HBT-rörelsen. Många har hävdat att han av dessa skäl inte längre kan finnas med i ledningen för Jesusmanifestationen.

Nu går Bonnier kritikerna tillmötes och lämnar Jesusmanifestationens ledning. Han ger beskedet i sin blogg.
- Med min teologiska hållning har jag blivit ett problem för en del evangelikala kristna i landet, det vill säga problemet är att jag både vill stå upp för Jesus Kristus och stå upp för att Jesusbilder kan framställas på många olika sätt. Den Helige kan möta på många olika sätt. Uppenbar(a)t är ett sådant exempel, skriver Bonnier.
Han skriver vidare att hans blotta närvaro har försvårat ledningsgruppsmötena och därmed också försvårat att skapa en sådan Jesusmanifestation som ledningsgruppen har drömt om.

- Ingen i själva ledningsgruppen har begärt att jag ska avgå. Det är mitt eget val i en svår situation.
Åke Bonnier skriver att hans fortsatta önskan är att "Jesus må framhållas i en förhoppningsvis lyckad manifestation den 2 maj, i full respekt för oliktänkande".

Domprost emeritus Hakon Långström avgick i protest från sin tjänst i Storkyrkan när biskop Caroline Krook beslutade att Svenska kyrkan skulle ge flera hundra tusen kronor i stöd till utställningen "Uppenbar(a)t" där Jesus framställs med ett ansikte av Musse Pigg på en naken kvinnokropp. Långström fanns med i ledningen för Jesusmanaifestationen förra året. Åke Bonnier kritiserade Långström för hans inställning till utställningen i en debattartikel i Kyrkans Tidning.

Fler artiklar