Ledare

Kyrkan sitter ju inne med lösningen på gängvåldet

Kommentar: Men då måste kristenheten våga erbjuda den

Just nu pågår olika bönesatsningar runt om i Sverige. Det är välbehövligt. Det allvarliga säkerhetsläget är anledning nog, men också skjutningarna som eskalerat över tid. De senaste dagarna har det gängrelaterade våldet ökat och kommit ”vanliga svenssons” allt närmare. Riskerna för det experterna förut såg som väldigt låg – att en förlupen gängkula skulle kunna skada eller döda oskyldiga – är troligen högre i dag. Om man ska leta efter något positivt i denna mycket mörka bild är det att vi förhoppningsvis, som stat, samhälle, församling och individer, vaknar och inser allvaret och går från ord till handling.

Mycket hade, som justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger, behövts gjorts för många år sedan. Eftersom förebyggande arbete är en del av lösningarna ser arbetet ut att ta lång tid. Men som många i kristenheten vet finns det en lösning som kan komplettera detta: frälsning.

Att få uppleva en upprättande tro på Gud har fått flera personer att lämna kriminalitet bakom sig och börja ett nytt liv fria från gängens bojor och med nytt hopp om en meningsfull framtid. Därför behöver församlingarna flytta fram sina positioner – i bön, ja, men också i praktisk handling. Kyrkan sitter trots allt inne med lösningen som kan göra all skillnad i världen redan i dag.

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar