Nyheter

Julia Kronlid om SD:s nya hållning om abort och samvetsfrihet

Hon förstår att kristna som är abortkritiska reagerar på att SD ändrar sig i abortfrågan. Julia Kronlid säger själv att det viktiga är att fokusera på de sena aborterna samt förebyggande arbete.

Det har varit några hektiska dagar för Julia Kronlid, inte minst då Expressen kom med nyheten att hon petats från posten som vice ordförande för Sverigedemokraterna, en roll som Henrik Vinge nu ska ta över. Själv tycker hon att det här blev något överdramatiserat.

– Jag är kvar som andre vice ordförande, det här har skett i samförstånd och jag har full förtroende från partiledningen, säger hon.

Just nu pågår arbetet inför de stundande landsdagarna, som hålls i slutet av november, där nyheten redan presenterats att SD överger sin position i abortfrågan. Julia Kronlid har tidigare försvarat partiets hållning att sänka abortgränsen till vecka 12, och säger att hon även skulle kunna försvara det i dag.

– Men det har blivit en så polariserad debatt, säger hon.

Massiv kritik

Omsvängningen har kommit efter en massiv kritik från politiska motståndare som menade att SD är ett kvinnofientligt parti. Julia Kronlid berättar att hon gärna ser att den bilden försvinner och därför förstår partiets ändrade hållning i abortfrågan.

Läs mer SD överger sin tidigare linje om abort och samvetsfrihet

Julia Kronlid berättar att i stället har SD antagit ett inriktningsbeslut att arbeta mer med det förebyggande arbetet. Det handlar om att ta fram en politik till stöd för kvinnor som exempelvis funderar på att göra abort av ekonomiska eller sociala skäl. Julia Kronlid vill också fokusera mer på det etiska dilemmat med sena aborter där fostrets liv kan gå att rädda.

Ta bort RFSU

Ett annat förslag som Julia Kronlid vill nämna är att öka kvaliteten på sexualundervisningen.

– Den ska ske av sjuksköterskor, säger hon.

Innebär det att RFSU inte ska ha den rollen längre?

– Om du frågar mig så tycker jag det.

Julia Kronlid vill också lyfta fram att bra sexualupplysning även bör innehålla mer fokus på hållbara relationer.

Ni ändrar er också i frågan om att stå upp för samvetsfrihet, varför?

– Inställningen just nu är att vi ska avvakta beslutet i Europadomstolen, och efter det se över när det gäller lagstiftning. Sedan har jag personligen inga problem att hitta andra lösningar, av respekt för att det finns barnmorskor som tycker att abort är jobbigt.

Det finns kristna som väljer SD på grund av hållningen abortfrågan, tror du att de lämnar nu?

– Jag hoppas inte det. Det är viktigt att vi har kristna i alla partier och det är väldigt roligt att kristna har sökt sig till oss och ser att vi har en viktig roll att fylla i politiken.

Förstår kritiken

Julia Kronlid säger att hon har förståelse för att folk som har en konservativ och abortkritisk syn initialt reagerar på SD:s omsvängning. Men själv säger hon att SD fortfarande är ett konservativt parti som har respekt för människovärdet.

– I vårt partiprogram står det att kristendomen ska ha en särställning i Sverige, vi driver på för det kristna kulturarvet. Så det här är viktigt för oss som parti, vi har en hel palett där vi står upp för konservativa värden och jag hoppas att folk ska se det.

I abortfrågan råder nu nästintill konsensus i riksdagen, är det ett problem?

– Det skulle kunna bli det om det inte blir något samtal alls i viktiga etiska frågor, att lockat läggs helt på. Men om vi nu slipper den här polariserade debatten om abort vid vecka tolv och fokuserar på de sena aborterna och får ett respektfullt samtal om det, tror jag att vi kan bidra.

Kristna som är abortkritiska, vad ska de rösta på, Kristna Värdepartiet?

– De kan rösta på oss eller KD. Att rösta på Kristna Värdepartiet är ett stort steg från vår linje, vi har aldrig drivit totalförbud av aborter, att gå från vecka tolv till förbud är ett stort steg, säger Julia Kronlid.

– Det behövs partier som oss och KD som lyfter det förebyggande arbetet och de sena aborterna. Får vi möjlighet att styrka kanske vi kan få ner antalet aborter vilket borde ligga i alla kristnas intresse. Röstar man på Kristna värdepartiet, som inte kommer in i riksdagen, då hjälper man Löfven att sitta kvar vid makten.

Läs också Julia Kronlid: Jag är stolt kristen sverigedemokrat

Fler artiklar för dig