Nyheter

Norsk kritik mot kristna Nobelpristagaren Abiy Ahmed inför prisutdelning

Nästa vecka kommer Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed till Oslo för att ta emot Nobels fredspris. Men några intervjuer tänker han inte ställa upp på. Detta får han nu kritik för.

I normala fall deltar alltid fredspristagarna på en presskonferens i anslutning till prisutdelningen. Men enligt tidningen Vårt Land kommer inte Abiy Ahmeds Norgebesök att följa rutinerna.

Han har sagt nej till både presskonferensen samt intervjuförfrågningar från NRK, BBC och al-Jazira.

Inrikespolitiska spänningar

– Det här är förvånande, men Ahmed har uppenbarligen valt att göra Osloresan så kort som möjligt. Han undviker jobbiga frågor från pressen, men går samtidigt miste om en extra chans att visa för internationella medier den välformulerade politiska stjärnan som han är, säger docent Terje Skjerdal vid NLA Media College Gimlekollen, till Vårt Land.

Läs mer Ortodoxa etiopier kritiserar kristna premiärministern Abiy Ahmed

Abiy Ahmed, som är uttalat kristen, blev premiärminister i Etiopien våren 2018. Sedan dess har han genomfört en rad ekonomiska och politiska reformer i landet och för sina insatser utsågs han tidigare i höst till årets mottagare av Nobels fredspris.

Beslutet applåderades av många, men vissa varnade för att Abiy Ahmed riskerade att hyllas för tidigt – innan de långsiktiga konsekvenserna av hans initiativ hade hunnit utvärderas.

Läs mer Joakim Hagerius: Nobelpriset vittnar om att kristna världen flyttat söderut

Under hösten har också Etiopien drabbats av inrikespolitiska spänningar och enligt Kjetil Tronvoll, Etiopienexpert och professor i freds- och konfliktstudier, är beskedet att Abiy Ahmed inte tänker medverka på den traditionella presskonferensen en signal om att han inte känner sig trygg med ingående frågor.

Motsägelsefull mediestrategi

– Mediestrategin i Oslo kan verka motsägelsefull med tanke på hur mycket resurser han [Abiy Ahmed] annars lägger på att ge en bild av sig själv som en personlighet som ska leda Etiopien. Han har anställt sin egen "hovfotograf" som säkerställer att bilder av premiärministern fortlöpande hamnar på alla sociala plattformar, säger Kjetil Tronvoll till Vårt Land.

Läs mer Så har Nobelpristagaren Abiy Ahmeds kristna tro påverkat Etiopien

Efter tillkännagivandet av mottagaren av Nobels fredspris tidigare i höst var Dagen i kontakt med Abiy Ahmeds presschef. Hon svarade då att Abiy Ahmed inte ställde upp på några intervjuer – senare har hon inte gått att nå för kommentarer om det stundande Norgebesöket.

Läs mer Nobels fredspris till etiopiern och pingstvännen Abiy Ahmed

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar