Nyheter

Asia Bibi: Frankrike gav mig mitt nya liv

Asia Bibi väntade i åtta år på att dödsdomen mot henne för hädelse skulle verkställas. Nu söker hon politisk asyl i Frankrike. – Min stora önskan är att bo här, sa hon i fransk radio på måndagen.

Pakistanskan Asia Bibi blev föremål för ett av världens mest uppmärksammade hädelsefall när hon som första kvinnan dömdes till döden för att ha hädat islam. Hon greps och dömdes 2010 och satt fängslad i åtta år innan fallet togs upp i Pakistans högsta domstol. Där frikändes Bibi med motiveringen att det inte fanns tillräckliga bevis mot henne, något ledde till enorma protester i landet. Regeringen och islamistpartiet TLP slöt då en överenskommelse om att domen skulle ses över och att Bibi inte fick lämna landet.

I januari 2019 kom beskedet – domen i Högsta domstolen stod fast och efter att spenderat några månader i skyddshäkte på grund av hoten mot henne landade hon i maj 2019 i Kanada och kunde återförenas med sin familj. Där lever de på hemlig ort och under polisbeskydd.

Läs också Här är första bilderna på Asia Bibi i frihet

Söker asyl i Frankrike

I veckan befinner den sig Asia Bibi i Frankrike, inbjuden av journalisten Anne-Isabelle Tollet, tidigare Pakistankorrespondent för France 24. Under åren har hon haft ett stort engagemang för Bibis frigivning och är medförfattare till Bibis självbiografi "Enfin Libre" (Äntligen fri), som kom ut i början av 2020.

Under en intervju med den franska radiokanalen RTL på måndagen berättade Asia Bibi att hon nu söker politisk asyl i Frankrike.

– Jag är givetvis enormt tacksam för Kanada, sa Bibi om landet som tagit emot henne efter att hon frigivningen.

– Frankrike är det land därifrån jag fick mitt nya liv. Anne-Isabelle är en ängel i mina ögon, sa hon till radiokanalen om varför hon söker asyl.

Nu vill hon leva i landet och arbeta "hand i hand" med Tollet för att andra som fängslats under Pakistans hädelselagar också ska bli frigivna.

Asia Bibis bok kommer ut på engelska senare i vår.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig