Nyheter

Södertäljebiskop professor på ifrågasatt danskt lärosäte

Universitetets organisationsnummer gick tidigare till pizzeria

Benjamin Atas, syrisk-ortodox ärkebiskop i Sverige, meddelade nyligen att han hade blivit professor vid Aalborg Academy of Science. Men enligt danska myndigheter är skolan inte en ackrediterad institution – däremot har den en gång varit en pizzeria.

“Under 2018 erhöll jag titeln Fil.dr (Filosofie doktor) i teologi och ledarskap ifrån Aalborg Kansas Academy of Science. Med Guds nåd har jag idag erhållit titeln ‘Professor’ i teologi och ledarskap från samma fakultet, detta i samband med mina tidigare studier och livserfarenheter.”

Så skrev Benjamin Atas på Facebook den 28 augusti. Inlägget har fått flera hundra reaktioner och över 100 kommentarer. En av de som har gratulerat är riksdagspolitikern Roger Haddad (L) som också är vice ordförande i utbildningsutskottet.

Samtidigt har den norska tidningen Khrono granskat utbildningsenheter i Norge med kopplingar till Mellanöstern. Khrono, som är ett gemensamt tidningsprojekt mellan flera av de största universiteten i Norge, började även titta på Aalborg Academy of Science i Danmark – och det framkom snart flera märkliga omständigheter.

Aalborg Academy of Science bedriver verksamhet i både Mellanöstern och Europa och på skolans webbplats står det att de har all nödvändig dokumentation från danska myndigheter. Men en talesperson för det danska departement som ansvarar för högre utbildning i Danmark skriver i ett mejl till Khrono att skolan inte är godkänd.


Undertecknad viljeförklaring

Aalborg Academy of Science uppger också att de har undertecknat en viljeförklaring med Kansas State University i USA. I avtalet, som skrevs under 2017, talas det bland annat om utbyte av forskare och föreläsare samt deltagande på konferenser. På skolans webbplats har dokumentet en framträdande plats – trots att informationen är inaktuell.

“Vi gick inte vidare med samarbetet efter diskussioner på Kansas State och med akademin. Vi har inte några andra avtal eller samarbeten med akademin just nu”, skriver Grant Chapman vid avdelningen för internationella program på Kansas State University, i ett mejl till Khrono.

Aalborg Academy of Science är registrerat som ett enmansföretag med lärosätets högsta chef, Zaid Talal Al-Nadawy, som ägare. Talal Al-Nadawy har använts sig av samma organisationsnummer sedan 2005. Men de två första åren var det registrerat på Al-Basha Pizzaria och verksamhetskategorin var då “Cafeterier, pølsevogne, grillbarer, isbarer mv.” Efter att ha varit vilande i flera år återregistrerades organisationsnumret 2014, denna gång på Zaid Tolkeservice innan det övertogs av Aalborg Academy of Science 2015.

Khrono har sökt Zaid Talal Al-Nadawy för en kommentar. Först bad han att bli kontaktad på telefon, men han har därefter varken svarat på telefon eller e-post.

Nya uppgifter för biskopen

Benjamin Atas är ärkebiskop för Patriarkaliska ställföreträdarskapet för syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige och en av fem medlemmar i presidiet för Sveriges kristna råd. Han uppger alltså att han redan 2018 fick titeln Fil.dr (Filosofie doktor) i teologi och ledarskap från Aalborg Academy of Science och att han nu kan titulera sig professor. På Facebook tackar han “speciellt Prof. Dr. Talal Al-Nadawy”.

Dagen har sökt ärkebiskopen för en kommentar. Hans sekreterare meddelar att biskopen är på resande fot och att uppgifterna om Aalborg Academy of Science är ny information och att biskopen behöver utreda dem innan han kan kommentera situationen.

Assyriska riksförbundets tidning Hujådå var först i Sverige med att rapportera om Khronos granskning av Aalborg Academy of Science och Benjamin Atas.


---

Fakta: Professor

  • Professor är en titel för de högst utbildade lärarna vid högskolor och universitet.
  • År 2018 fanns det drygt 6 500 professorer i Sverige, vilket motsvarade drygt en sjättedel av all forskande och undervisande personal. 28 procent av professorerna var kvinnor.
  • Svenska lärosäten har inte några enhetliga krav för professurer (professorsämbetet).

--

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig