Nyheter

Franklin Graham jämför republikaner med Judas

Evangelisten kritiserar beslutet att ställa Trump inför riksrätt

Tio republikaner röstade för att ställa Donald Trump inför riksrätt. Nu anklagar Franklin Graham dem för att svika USA – och liknar beslutet vid Judas förräderi av Jesus.
“Det får en att undra vad de trettio silvermynten var som [talmannen] Pelosi erbjöd för detta svek”, skriver han.

Evangelisten Franklin Graham har varit en trogen Donald Trump-supporter ända sedan 2016 års valrörelse som slutade med att Trump röstades in i Vita huset. Graham har fortsatt att visa sitt stöd för presidenten efter såväl valet i höstas, som innebar att Trump får ge plats åt Joe Biden på presidentposten, som efter trettondagens stormning av Kapitolium.

När Demokraterna, ledda av representanthusets talman Nancy Pelosi, i förra veckan ställde Donald Trump inför riksrätt beslöt sig tio republikaner för att rösta för förslaget. Visserligen behövdes inte deras röster för omröstningens utgång på grund av Demokraternas majoritet i kammaren, men beslutet fick ändå Franklin Graham att anklaga ledamöterna för ett svek mot landet.

Hänvisade till silvermynt

Först tog Graham till orda på Twitter, där han tyckte att de tio republikanerna som röstade för förslaget borde skämmas.

“Efter allt som han har gjort för vårt land så vänder ni honom ryggen och sviker honom så snabbt? Det som skedde splittrar bara vår nation ytterligare”, skrev han.

I ett senare Facebook-inlägg blev han sedan mer detaljerad och utvecklade sina åsikter om republikanernas beslut, med en hänvisning till Judas förräderi av Jesus i Nya testamentet.

“Representanthusets demokrater ställde [Trump] inför riksrätt därför att de hatar honom och vill göra så mycket skada de kan. Och dessa tio, från hans eget parti, deltog i frosseriet. Det får en att undra vad de trettio silvermynten var som Pelosi erbjöd för detta svek”, skrev Graham i inlägget.

Får kritik

Jämförelsen har väckt uppmärksamhet bland flera kristna kommentatorer. En av dem är teologen Rob Sellers vid Hardin-Simmons University i Texas.

“Grahams antydning att Donald Trump är jämförbar med Jesus genom att hävda en parallell mellan de tio republikanerna och Judas är i bästa fall löjlig och i värsta fall ren blasfemi”, skriver Rob Sellers i en ledare på BaptistNews.

På onsdag sker maktöverlämnandet i USA till Joe Biden i en installationsceremoni som president Trump har meddelat att han inte kommer att delta i.

---

Fakta: Franklin Graham

  • Franklin Graham föddes 1952 som son till den världskände pastorn Billy Graham.
  • Franklin tog över Billy Graham Evangelistic Association från sin pappa i början av 2000-talet.
  • Han har tidigare varit i blåsväder för kontroversiella åsikter och 2020 fick en turné i Storbritannien ställas in efter protester.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig