Nyheter

Världens största sjukhusfartyg levererat

“Kommer att göra det möjligt för Mercy Ships att hjälpa mer än dubbelt så många människor”

Världens största civila sjukhusfartyg är färdigbyggt i ett kinesiskt varv och ska snart kasta loss för att komma till Europa, rapporterar Sjöfartstidningen.

Den kristna hjälporganisationen Mercy Ships beställde fartyget för sju år sedan – svenska Stena Roro har haft ansvar för design, kontrakt och genomförande.

Fartyget tog en första provseglats i början av maj och har nu formellt levererats.

Vid en invigningsceremoni i Tianjin i Kina deltog Stena Roros vd Per Westling via länk. Han liknade det 174 meter långa sjukhusfartyget, som fått namnet Global Mercy, vid ett mer traditionellt fartyg för passagerare och bilar, fast utan bildäck.

– Eller kanske ännu hellre som ett kryssningsfartyg, fast utan nattklubbar och barer, men med ett enormt sjukhus ombord i stället, sa han enligt Sjöfartstidningen.

Ombord finns bland annat sex operationssalar och plats för fler än 600 volontärer.

“Det är ett trossteg”

Under årens lopp har Mercy Ships haft flera fartyg. För tillfället är Africa Mercy det enda som är i drift. Det är i dag världens största civila sjukhusfartyg. Men när Global Mercy tas i drift ökar Mercy Ships totala kapacitet med mer än 100 procent.

När Dagen skrev om projektet i maj 2020 höll fartyget på att byggas på varvet i Tianjin i nordöstra Kina.

Tomas Fransson, Sverigechef för Mercy Ships, fick då en fråga om organisationen, som har sitt huvudkontor i USA, skulle kunna bemanna båda fartygen.

– Ja, det tror vi. Men visst, det är ett trossteg. I dag har vi mellan 1 000 och 1 200 volontärer från 40–45 nationer varje år. När båda fartygen är i drift kommer vi att behöva 3 300 till 3 400 volontärer. Det är en jätteutmaning, svarade han.

Belgiska Antwerpen nästa stopp

En som i samband med torsdagens invigningsceremoni riktade sin tacksamhet till alla inblandade parter var Don Stephens, som 1978 grundade Mercy Ships.

– Detta fartyg kommer att göra det möjligt för Mercy Ships att hjälpa mer än dubbelt så många människor i Afrika med sjukvård. Dessutom kommer fartyget att kunna utbilda ny sjukvårdspersonal utmed hela den afrikanska kontinenten, sa han.

I ett nästa steg ska Global Mercy gå till belgiska Antwerpen för att ta emot den sista utrustningen. Sedan ska fartyget fortsätta mot Senegal.

---

Fakta: Global Mercy

  • Fartyget är 174 meter långt. Ombord kommer det att finnas sex operations-/utbildningssalar och plats för över 150 patienter.
  • Slutnotan för Global Mercy beräknades i maj 2020 landa på omkring 1,5 miljarder kronor. Projektet har möjliggjorts tack vare donationer från privatpersoner och organisationer i hela världen.

---

Fler artiklar för dig