05 december 2021

En tidning på kristen grundNyheter

11 dömda i fransk rättegång om religionskritik

Mila, en fransk tonåring, står i centrum för en av Frankrikes mest omtalade rättegångar på senare tid. Hennes inlägg om religion på TikTok och Instagram ledde fram till att 11 personer dömdes.

Hon var 16 år då hon publicerade en rad kritiska inlägg om islam på TikTok och Instagram. Milas religionskritik blev snabbt en riksnyhet i Frankrike, främst på grund av att hennes inlägg möttes av enorma mängder hat och hot. Snart tvingades hon gå under jorden, mitt under den pågående debatten om religions- och yttrandefrihet som hennes inlägg hade skapat.

Till och med president Emmanuel Macron yttrade sig i fallet och sa att det måste vara möjligt att kunna häda i Frankrike.

Speciell rättegång

I dag är Mila 18 år och lever med polisbevakning dygnet runt. Hennes fall är åter i ropet på grund av de rättegångar som nyligen avslutats där 13 personer stod åtalade för hotfulla inlägg de gjort mot henne online.

Rättegången är speciell då det är första gången en ny lagstiftning prövas när det gäller trakasserier och hot via nätet.

– Sociala medier är gatan. När du passerar en person på gatan så förolämpar du henne inte, du hotar henne inte och du gör inte narr av henne, säger domaren Michael Humbert i en kommentar till domen, rapporterar Religion News.

– Det du inte gör när du är ute på gatan, det gör du heller inte i sociala medier.

11 personer dömda

11 av de 13 personer som stod åtalade för inlägg de gjort i sociala medier fälldes, där straffsatsen var kortare fängelsestraff samt böter.

Mila fick ta emot över 100 000 hotfulla budskap för sina inlägg om islam, bland annat dödshot, våldtäktshot och nedsättande omdömen om hennes sexuella läggning. Enbart en bråkdel av dem som hotat henne har kunnat identifieras och lagföras.

Enligt uppgift ska de åtalade komma från olika religiösa bakgrunder och vara bosatta runt om i Frankrike.

Under rättegången vittnade Mila själv om sina upplevelser och beskriver det som att hon fått en dödsdom över sig. Hon kan inte längre röra sig fritt i samhället och har de senaste åren inte kunnat gå till skolan utan fått undervisning online.

---

Fakta: Fallet Mila

  • Mila är en fransk tonåring vars inlägg om islam i sociala medier drog i gång en nationell debatt om religions- och yttrandefrihet.
  • Nu har 11 personer fällts för inlägg de gjort mot henne.
  • De gör det tack vare en ny lagstiftning som ska tackla trakasserier som sker online

---

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter