Nyheter

Talibaner letar efter bibelappar hos kristna afghaner

Går från dörr till dörr för att hitta kristna i hemmen

Det nya talibanstyret i Afghanistan går runt i bostadshusen och söker efter kristna. Den som har laddat ner Bibeln på sin mobiltelefon riskerar att dödas omedelbart. De uppgifterna kommer nu från källor inne i landet.

Det är Rex Rogers, ledare för kristna tv-kanalen Sat-7 i Mellanöstern, som i ett uttalande i veckan vidarebefordrar information inifrån Afghanistan om de snabbt tuffare omständigheter som kristna har drabbats av. Kaos och osäkerhet råder sedan de utländska trupperna med USA i spetsen har lämnat landet och de islamistiska talibanerna tagit över makten.

– Vi hör från trovärdiga källor att talibanerna kräver människors mobiltelefoner, och om de hittar en nedladdad bibel i den, så dödar de dig omedelbart. Det är otroligt farligt för afghaner just nu att ha något kristet på sina telefoner. Talibanerna har spioner och informanter överallt, säger Rex Roger, som citeras av amerikanska Christian Post och andra medier.

En lista över kristna

Ledaren för den underjordiska kyrkan i Afghanistan, som går under namnet Pastor X, och tillika grundare av organisationen Global Catalytic Ministries, säger i ett annat uttalande:

– Talibanerna har en lista av kända kristna som de söker för att förfölja och döda. USA:s ambassad är nedlagd och det finns inte länge en säker plats för troende att fly.

– Talibanerna går från dörr till dörr och tar kvinnor och barn, säger Pastor X.

För bort unga kvinnor

Han beklagar att “20 års arbete och uppbyggande av nationen nu har blivit förstört på bara någon dag”.

Christian Post citerar också Joel Richardson, kristen förkunnare och värd för podcasten “The underground”. Richardson uppger att talibanerna på landsbygden i Afghanistan, om de vet att en familj är kristen och vad man kallar “avfällig” från islam, så “tar de tonåringar och yngre kvinnor/flickor och ger bort dem som belöningar till talibanska krigare”.

Uppmanar till förbön

Organisationen World Evangelical Alliance instämmer i den förvärrade situationen för kristna, men säger samtidigt att omvärlden inte ska “låtsas som att allting var bra innan talibanerna tog makten”.

Flera kyrkor och organisationer uppmanar nu till förbön och ekonomiskt stöd till kristna som lever i skymundan i Afghanistan.

---

Fakta: Afghanistan

  • Afghanistan uppskattas ha knappt 40 miljoner invånare. Landet är en islamisk republik.
  • Inbördeskrig har rått i princip konstant sedan slutet av 1970-talet. Ekonomi och infrastruktur ligger i ruiner.
  • Natostyrkan Isaf hade som mest omkring 130 000 soldater i Afghanistan. Omkring 50 länder har deltagit, däribland Sverige.
  • I takt med att USA och dess allierade drog sig tillbaka tog talibanerna kontroll över landet. Den 15 augusti gick de in i presidentpalatset i Kabul.

Källa: TT

---


Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar