Nyheter

Kravet: Släng ut rysk-ortodoxa kyrkan från Kyrkornas världsråd

Upprop vill att omvärlden markerar kraftfullt mot den rysk-ortodoxa kyrkan

Den rysk-ortodoxa kyrkan hör inte hemma i den ekumeniska gemenskapen, enligt en lång rad kyrkor och organisationer. De kräver nu att kyrkan utesluts från Kyrkornas världsråd.

I Sverige har det nyligen förts en debatt om den rysk-ortodoxa kyrkan borde få fortsätta vara medlem i Sveriges kristna råd, med tanke på att kyrkans ledare i Moskva gett sin välsignelse åt invasionen av Ukraina.

Nu har en liknande debatt blossat upp på den internationella arenan. Den här gången handlar det om den rysk-ortodoxa kyrkan borde få vara kvar i Kyrkornas världsråd eller inte, alltså den gemensamma plattformen för en rad olika kyrkor.

Fyra krav

81 kyrkor och organisationer har tillsammans skrivit ihop ett upprop som summeras i fyra krav, att FN-länder ska fördöma Rysslands övergrepp på religionsfrihet, att alla kyrkor som har ett samröre med den rysk-ortodoxa kyrkan ska bryta kontakten, att den rysk-ortodoxa kyrkan slängs ut från Kyrkornas världsråd samt att alla kyrkor som kan bör höja sin röst och fördöma den ryska kyrkans agerande.

Hela deras upprop, där de även gör en namninsamling, finns publicerat på Institute for religious freedom.

Bristande religionsfrihet

Kritiken av den rysk-ortodoxa kyrkan handlar självklart om det pågående kriget, där de 81 organisationerna noterar att den ryska militären förstör kyrkor och att minst fyra präster dödats, samtidigt som kyrkans högsta företrädare håller tyst om övergreppen. Men kritiken är mer omfattande än så, organisationerna går också in på den bristande religionsfriheten i Ryssland, där situationen för religiösa minoriteter är förskräcklig.

De konstaterar att situationen ser ut på samma sätt i Luhansk, Donetsk och på Krim, de delar av Ukraina som sedan flera år tillbaka ockuperas av Ryssland. Risken är uppenbar att om Ryssland vinner kriget och tar över styret över Ukraina kommer religionsfriheten succesivt att monteras ned även där.

Bland de som skrivit under återfinns bland annat det ukrainska bibelsällskapet, den ukrainska pingströrelsen och flera ortodoxa kyrkor och organisationer.

---

Fakta: Kriget i Ukraina

  • Den 24 februari påbörjade Ryssland sin invasion av Ukraina.
  • De mötte dock på hårt motstånd och striderna rasar fortfarande, med många döda.

---

Fler artiklar för dig