Nyheter

Hillsongpastor lämnar efter ledarkrisen - startar ny kyrka

“Dyrkan av ledare” får kritik av tidigare pastor i Norge

Hillsongs huvudpastor i Atlanta, USA, Sam Collier, hoppar av sitt uppdrag med anledning av den senaste tidens ledarskandaler i den internationella Hillsongrörelsen.
“Det har blivit för svårt att leda och låta en ung kyrka växa i den här miljön”, motiverar Collier att han nu slutar och starar en ny församling.

Hillsong i Atlanta, USA, är en av de nyare församlingarna inom den omtalade och växande Hillsongrörelsen internationellt. Sommaren 2021 hade man sina första gudstjänster, och enligt kyrkan själv samlar man i dag omkring 500 personer på gudstjänster, och har dessutom ytterligare 15 000 följare på nätet.

Dagen efter det blivit känt att Hillsongs grundare och världsledare, Brian Houston i Australien, avgår på grund av att han brutit mot pastorernas uppförandekod, kom Atlanta-pastorn Sam Collier med sitt besked.

Han ska nu i stället starta en ny församling under namnet Story Church. Enligt pressuppgifter, citerade av bland annat brittiska Daily Mail, räknar Sam Collier att 90 procent av personalen i Hillsong Atlanta kommer att följa med honom in i det nya.

Känner stor sorg

Nu i helgen säger han tack till församlingen vid en gudstjänst och ska informera om hur han för egen del tänker framåt.

På Instagram skrev Collier i onsdags: “Det är med stor sorg jag informerar er om att jag lämnar Hillsong”. Han uttryckte vidare hur mycket han har uppskattat Hillsong – och tackade för den kärlek som paret Houston visat mot honom och hans hustru.

Brian Houston kommer temporärt att lämna rollen som internationell ledare för Hillsong-rörelsen under 2022. AAP Image

Atlanta-pastorn hänvisade till den senaste tidens ledarskandaler som förklaring till att han slutar:

“Mitt främsta skäl till att lämna som pastor i Hillsong, Atlanta, är förmodligen ingen hemlighet för någon av er. Med alla de dokumentärer, skandaler, artiklar, anklagelser och kyrkans agerande på attackerna, har det blivit för svårt att leda och låta en ung kyrka att växa i den här miljön”, skriver han på Instagram.

Många känslor har funnits med, uppger Sam Collier vidare: ” Jag skäms inte över att erkänna att jag grät som ett litet barn efter att jag hade informerat Hillsongledningen om att jag slutar”.

“Dyrkan av ledare måste upphöra”

I Norge tar tidigare Hillsongpastorn Marie Fuglset Idland samtidigt bladet från munnen och talar om att komma tillrätta med vad hon beskriver som “dyrkan av ledare” inom Hillsong. Hon slutade/fick sluta i Hillsong (beroende på hur man ser det) 2019, efter att ha påtalat vad hon menar vara en “osund ledarkultur”.

I en debattartikel i Vårt Land skriver hon nu att det handlar om något djupare än “dubbelliv och mänsklig brist” hos en enskild ledare.

“Det handlar inte bara om Houstons felsteg, utan om en genomgående och systematisk upphöjelsekultur. Kulturen vi alla har varit delaktiga i och ansvariga för har en baksida och en slagsida som det behöver talas om, och som behöver städas ut. Hierarkin, särbehandlingen och dyrkan av ledare måste ta slut”, skriver Marie Fuglset Idland i Vårt Land.

Hillsong internationellt omfattar cirka 100 församlingar i 25 länder – och beräknas totalt samla cirka 150 000 människor.

---

Fakta: Ledarkris i Hillsong

  • Hillsongs grundare och världsledare Brian Houston ska ha uppträtt olämpligt mot kvinnor vid två tillfällen de senaste tio åren, ihopkopplat med beroende av sömntabletter respektive användande av alkohol. Han har nu avgått.
  • New York-pastorn Carl Lentz tvingades sluta 2020 efter att en otrohetsaffär uppdagats. Där följde också uppgifter om ekonomiska vidlyftigheter bland pastorer i USA.

---

---

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar