Nyheter

Koranbrännare tystades av kyrkklockor i Jönköping

Strax efter att Rasmus Paludan börjat tala på Råslätt överröstades han av klockorna

Den högerextreme politikerns möte på Råslätt blev en kaotisk tillställning. Många Jönköpingsbor protesterade mot talet och koranbränningen, och prästen Fredrik Hollertz beslutade att ringa i kyrkklockorna – men nu är han själv misstänkt för brott.

Den dansk-svenska högerextremisten Rasmus Paludan har under påskveckan planerat en rad framträdanden av antimuslimsk karaktär, där det också ingår att bränna exemplar av Koranen. På skärtorsdagen framträdde han på Råslätt i Jönköping, en manifestation som blev kaotisk.

Hade planerat att ringa i klockor

Strax efter att Paludan inlett sitt tal började kyrkklockorna ringa, och politikern tystades därmed. Prästen Fredrik Hollertz beslut att ringa i kyrkklockorna har applåderats av många. Men han har också polisanmälts för störande av allmän sammankomst.

– Jag blev förhörd och jag svarade på polisens frågor. De delgav mig sedan misstanke om brott, berättar han för Sveriges radio.

Han säger att beslutet inte var en spontan reaktion, utan att han hade tänkt på att ringa i klockorna sedan Paludans framträdande planerades.

“Det här är en helig dag”

– Jag vill att det här ska vara en helig plats. Det här är en helig dag, och vår rätt att samlas till bön och kalla till omvändelse bör respekteras, säger han.

Polisen gör bara sitt jobb, menar han, men betonar att även han själv har ett uppdrag och en kallelse.

– Uppdraget innebär att vara ett vittne om försoning, barmhärtighet och kärlek.

Biskopen i Växjö stift (vilket Jönköping tillhör) Fredrik Modéus fördömer Paludans tilltag att bränna exemplar av Koranen.

“En kränkning”

“Jag tar självklart avstånd från detta. Att bränna böcker som är heliga för många är barbariskt och en uppenbar kränkning av många människors tro. Jag vill uttrycka min starkaste medkänsla med muslimer i Jönköping och på andra platser i vårt land”, säger han i ett pressmeddelande.

Under skärtorsdagen blev det våldsamma protester och upplopp i Norrköping och Linköping, där Paludan planerat att framträda, rapporterar Expressen.

Planerar nya manifestationer

Tre poliser skadades i samband med stenkastning. Flera personer anhölls under natten. Paludans manifestationer här blev aldrig av, men har sagt att han vill få nya möjligheter att tala i Östergötland.

På fredagen hade Paludan planerat ett möte i stockholmsförorten Rinkeby, och även här blev det bråk rapporterar TT. Paludan möttes av stenkastning. En polis skadades, och flera personer greps. Omkring 300 personer var på plats vid manifestationen i Rinkeby.

När Paludan efter en stunds tal brände ännu ett exemplar av koranen hettade stämningen till, och talaren avlägsnade sig då från platsen. Under fredagskvällen har Rasmus Paludan planerat och fått tillstånd att hålla möte i Vivalla i Örebro. Eventuellt kan detta komma att flyttas, säger dock polisen till TT. Flera butiksägare i Örebro har beslutat att hålla stängt under fredagen för att inte riskera att utsätta personal och besökare för fara.

---

Fakta: Leder partiet Stram kurs

  • Rasmus Paludan är dansk-svensk politiker, advokat och opinionsbildare och politiker. Han är partiordförande för det högerextrema partiet Stram Kurs som grundades 2017.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig