Nyheter

Kyrkor firar drottning Elizabeths 70 år på tronen

Högtidsgudstjänst för att fira drottningens platinajubileum hålls i St. Pauls Cathedral

På torsdagen mötte drottning Elizabeth det brittiska folket, och vinkade till alla från balkongen i Buckingham Palace. Hennes 70 år på tronen firas under flera dagar, och även brittiska kyrkor deltar i firandet.

Hon är legendarisk på många sätt, men kanske framför allt för att hon regerat i så många år. Hon är den första brittiska monark som har suttit på tronen i hela 70 år. Drottning Elizabeth II firas nu runt om i Storbritannien, och i kyrkorna uppmärksammas jubileet på flera sätt.

I anrika St. Paul's Cathedral i London hålls en högtidsgudstjänst i morgon fredag. Det blir en gudstjänst med fokus på tacksamhet över drottningens långa tjänst för landet.

Uttrycker tacksamhet

Gudstjänsten kommer att innehålla bibelläsningar, böner och psalmer, och man kommer att tacka för drottningen och för hennes trofasta gärning och hennes gudstro.

I maj slog också kyrkan upp portarna för en utställning runt fyra av landets monarker: kung George III, drottning Victoria, kung George V och drottning Elizabeth II. I utställningen kan man med hjälp av föremål från kyrkans samlingar följa dessa fyra regenter och minnas deras tid och även de jubileer de firat på tronen. Här visas foton och målningar, liksom klädedräkter och andra föremål. Tillsammans ger de en bild av regenterna och även av det Storbritannien som under 200 år genomgått stora sociala, politiska och teknologiska förändringar, skriver kyrkan om utställningen.

Hyllningspsalmer från skolbarn

I samband med utställningen ordnas också flera program, och kyrkan har också inbjudit skolbarn att skapa en särskild musikalisk gåva till drottningen. Skolbarnen har uppmanats att sjunga och spela in sin favoritpsalm och dela den på #choirfortheQueen. Utställningen pågår under hela 2022. En särskild podd har också producerats av St. Pauls: “Stories from St. Paul´s”. Där berättar Douglas Anderson om kungliga jubileer som hållits i kyrkan.

Även andra kyrkor runt om i landet kommer att uppmärksamma drottningens jubileum. Churches Together in Britain and Ireland (CTBI) samordnar mycket av det kyrkliga firandet, och här finns resurser i form av bland annat en Youtube-film, tips om hur man kan fira jubileet på ett roligt sätt, producerat av Metodistkyrkan, en bok med böner som drottningen använt, samt affischer och banners som man kan beställa.
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig