Nyheter

Pingstpastor ber om ursäkt för inlägg om omvändelseterapi: ”Är omvändelse till Jesus jag står för”

Efter kritiserade instagraminlägget: Jag ber om ursäkt om det är så att det finns de som har upplevt tvångsterapi.

I veckan utlöste pingstpastorn Josef Barkenbom höga reaktionsvågor när han postade ett inlägg om omvändelseterapi på sitt Instagramkonto. Nu har Barkenbom svarat riksdagsledamoten Robert Hannah (L) som krävde att alla statliga bidrag till pingstförsamlingar ska dras in – och bjudit in honom till ett samtal i sin podd.

Josef Barkenbom, musikpastor i Solna Pingstförsamling, avpublicerade sitt första inlägg på Instagram eftersom han “insåg att det här inlägget kanske gjorde mer skada än nytta”. I ett nytt inlägg som publicerades i fredags kväll på Instagram vill Barkenbom förklara sig och också be om ursäkt. Han säger bland annat att hans inlägg om omvändelseterapi var “ganska lätt att misstolka”.

– Jag ber om ursäkt om det är så att det finns de som har upplevt tvångsterapi, som jag tycker är ett bättre ord för det, och blivit tvingade att gå i någon form av terapi. Det här kanske rev upp känslor och så tror folk att jag är för det och bjuder in till det. Så det vill jag be om ursäkt för”, säger Josef Barkenbom i det nya inlägget och betonar:

– Det var absolut inte så. Jag vill bjuda in till omvändelse till Jesus. Det är det jag predikar, det är det jag står för, det är det jag tror på.

Även församlingen ber om ursäkt

I inlägget säger Josef Barkenbom också: “Jag är emot all form av tvång. Jag tycker inte du ska behöva tvingas ändra åsikt, ändra sexuell läggning. Jag tycker inte det. Jag tycker att du fritt ska få välja vad du ska tro, tycka och tala.”

På lördagen publicerade Manuel Henriques, pastor och föreståndare i Solna Pingstförsamling “ett klargörande” i vilket han skriver att “inlägget var inte gjort av eller på uppdrag av Solna Pingstförsamling”.

“Ändå vill jag som församlingens föreståndare be om ursäkt. Det blir fel när försök till humor eller något annat tar fokus från vårt huvudbudskap – att Gud älskar hela världen så mycket att han sände Jesus till oss”, fortsätter Manuel Henriques och skriver vidare att han särskilt vänder sig till den som blev ledsen av Josef Barkenboms inlägg.

“Kyrkan ska inte få dig att känna oro och skapa ångest, utan vara en plats som ger dig glädje och frid.”

L-politiker som poddgäst

I slutet av sitt nya Instagraminlägg tar Josef Barkenbom upp frågan om yttrandefrihet och berättar att han har en podd på Spotify som heter Varför dådå? där han “bjuder in folk som tänker olika än mig”. Barkenboms ambition är att samtalat ska leda till man ”någonstans får förståelse för varandra” och förhoppningsvis sedan ska kunna “leva bättre med varandra”.

“Politikern Hannah från Liberalerna kommer att komma till min podd och där ska vi snacka om det här”, lovar Josef Barkenbom det sista han gör i sitt nya Instagraminlägg.

---

Fakta: Josef Barkenbom

  • Ålder: 38 år.
  • Gör: Musikpastor i Solna Pingstförsamling.
  • Övrigt: Driver podden “Varför dådå? “.
  • Aktuell: Har hamnat i medialt blåsväder sedan han publicerat ett inlägg på Instagram där han försökt skoja med begreppet omvändelseterapi.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig