Nyheter

Pastor arbetsbefriad efter klipp om omvändelseterapi

Efter uppståndelsen kring ett klipp om omvändelseterapi har nu pingstpastor Josef Barkenbom tagits ur tjänst

Josef Barkenbom har arbetsbefriats från sin tjänst i Solna pingstförsamling, efter sin video där han bjöd in till “omvändelseterapi”.

Det är Världen idag som berättar att pingstpastor Josef Barkenbom är tagen ur tjänst, vilket ska bero på den video han lade upp i sociala medier som kritik mot de politiska förslagen om omvändelseterapi.

– Jag blev mycket besviken, säger Josef Barkenbom till Världen i dag.

Han varnar också att det här kan leda till en rädsla för att inte våga yttra sig som man önskar, samt att beslutet att arbetsbefria honom troligtvis kom efter påtryckningar utanför församlingen.

Föreståndaren för Solna pingstförsamling, Manuel Henriquez, skriver i ett mejl till Dagen att församlingen som arbetsgivare inte kan uttala sig om sina anställda.

Dra in bidragen

I den omtalade videon lekte Josef Barkenbom med begreppet omvändelseterapi när han bjöd in till kyrkan. Han använde dock begreppet på ett ironiskt sätt och snart förklarade han att det handlade om att omvända sig till Jesus, inte att bota homosexualitet. Samtidigt blev budskapet något tvetydigt då han kritiserade Liberalernas politiska förslag att förbjuda omvändelseterapi och menade att det skulle bryta med yttrande- och religionsfriheten.

Budskapet snappades upp av Liberalernas riksdagsledamot Robert Hannah som krävde att alla bidrag till pingströrelsen skulle dras in. Till Dagen påstod han att det här inte var ett enstaka tillfälle utan att omvändelseterapi förekommer inom rörelsen.

Efter att uppmärksamheten blev stor valde Josef Barkenbom att ta bort videon där han bjöd in till omvändelseterapi. I stället lade han upp en ny video där han förklarade sig och även bad om ursäkt.

Känd från tv. ”Alla program som visats hittills tycker jag har varit bra, de har visat en ganska riktig bild av mitt liv”, säger pastor Josef Barkenbom.

Bad om ursäkt

Även Solna Pingstförsamling har på sin egen hemsida bett om ursäkt och förklarat att de inte stod bakom budskapet i Josef Barkenboms video. Föreståndare Manuel Henriquez riktade sig direkt till dem som tog illa vid sig.

“Kyrkan ska inte få dig att känna oro och skapa ångest, utan vara en plats som ger dig glädje och frid. Så är det för mig och jag hoppas att du också vill pröva att komma till vår eller någon annan kyrka någon gång”, skriver han på kyrkans hemsida.

---

Fakta: Omvändelseterapi

  • Omvändelseterapi är ett begrepp som syftar på försök att omvända människors sexuella läggning.
  • Liberalerna har föreslagit att omvändelseterapi ska förbjudas.
  • Tidigare i år gjordes en utredning av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, där de uppmanade regeringen att se om det går att införa ett förbud.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig