Nyheter

Trump-kritiker tar över Billy Grahams tidning

“Har modet att uttrycka sina övertygelser och integriteten att leva i enlighet med dem”

En av USA:s största kristna tidningar, Christianity Today, rekryterar teologen Russell Moore som chefredaktör. Moore har de senaste åren uppmärksammats för sin kritik mot samfundet Sydstatsbaptisterna och för att ha kommit på kant med Donald Trump.

Den evangelikala tidningen, som grundades av evangelisten Billy Graham, meddelade på torsdagen att den tar in Russell Moore som chefredaktör. Tidningens vd Timothy Dalrymple skriver i ett uttalande att Moore utmärkt sig både för sina “extraordinära begåvningar” och för “modet att uttrycka sina övertygelser och integriteten att leva i enlighet med dem”.

Moore, som tillträder tjänsten som chefredaktör den 1 september, ses som en av de mest framträdande personligheterna i den evangelikala delen av USA:s kristenhet. Mellan 2013 och 2021 var han ledare för Sydstatsbaptisternas etiska och religiösa frihetskommission (ERLC) – en post som han valde att lämna med hänvisning till att samfundet inte tagit anklagelser om sexuella övergrepp på allvar.

Dessutom menade Moore att samfundsledningen genom “ondskefull gerillataktik” motarbetat honom i hans engagemang för rättvisefrågor rörande etniska minoriteter. I ett brev till styrelsen för ERLC skrev han 2021 att han blivit “verbalt sönderriven” av en ledare inom samfundet för åsikten att Sydstatsbaptisterna borde välja en afroamerikansk ledare.

Kommit på kant med Trump

Russell Moore har också kommit på kant med USA:s tidigare president Donald Trump. I en tidningskrönika i New York Times riktade Moore kritik mot Trump när denne var det republikanska partiets kandidat i presidentvalet 2016. Trump kallade därefter Moore “en fruktansvärd representant för evangelikalerna och allt gott de står för”. Moore anklagades dessutom av Trump för att vara “en elak kille utan hjärta”.

Moore å sin sida besvarade Trumps angrepp med ett citat ur Gamla testamentet, i vilket profeten Elia varnar för falska gudar: “Du har övergivit Herrens ord och följer Baal.”

Chefredaktören avgick

Även tidningen som Russell Moore nu rekryterats till har uppmärksammats för kritik mot Trump. I slutet av 2019 menade Christianity Today på sin ledarsida att den dåvarande presidenten borde avsättas. Det ledde till att evangelisten Franklin Graham – sonen till tidningens grundare Billy Graham – berättade att hans far i valet 2016 hade lagt sin röst på just Trump.

Den kritik som ledarsidans ställningstagande väckte ledde till att tidningens dåvarande chefredaktör Mark Galli avgick i början av 2020. Tidigare i år visade en extern granskning att tidningen i flera år underlåtit att ta itu med sexuella trakasserier mot anställda från Galli och en annan av tidningens chefer.

---

Fakta: Russell Moore

  • Teolog, predikant och en av den evangelikala kristenhetens mest framträdande personligheter i USA.
  • Var en av ledarna i Sydstatsbaptisterna, men lämnade samfundet 2021 med hänvisning till två saker: dels att samfundet inte tagit sexuella övergrepp inom samfundet på allvar, dels att andra samfundsledare motverkat hans engagemang i rättvisefrågor rörande etniska minoriteter.

---

Fler artiklar för dig