Nyheter

Påven fördömer Rysslands ”avskyvärda” krig efter kritik

Första tydliga uttalandet där Ryssland pekas ut som anfallande part.

Vatikanen försvarar påve Franciskus efter anklagelser om att han inte fördömt det ryska anfallskriget mot Ukraina tillräckligt tydligt.

I ett uttalande säger Vatikanen att den 85-årige påven ser kriget i Ukraina som “moraliskt orättfärdigt, oacceptabelt, barbariskt, meningslöst, motbjudande och vanhelgande”. Ryssland pekas dessutom ut som anfallande part, något som påven enligt Crux Now hittills avhållit sig från att göra.

Fördömandet kommer efter kritik mot vad som setts som tvetydiga kommentarer från påven i relation till Rysslands anfallskrig i Ukraina.

Häromdagen kallade Ukraina till sig Vatikanens sändebud för att uttrycka sitt missnöje över att påven beklagat mordet på den ryska journalisten Darja Dugina, som dödades av en bilbomb nyligen, och kallat henne för “stackars flicka” och en “oskyldig”.

Darja Dugina var en uttalad anhängare till den ryske presidenten Vladimir Putin och hans retorik om att “avnazifiera” Ukraina genom krig. Ukraina har flera gånger tillbakavisat anklagelser från rysk sida om att mordet skulle ha skett på Kievs order.

”Försvar av det mänskliga livet”

“Kommentaren från (påven) . . . ska ses som en röst som höjs i ett försvar av det mänskliga livet och dess värden, och inte som ett politiskt ställningstagande”, skriver Vatikanen i det uttalande som publicerades på tisdagen.

“Vad gäller det storskaliga kriget i Ukraina, vilket startats av Ryssland, är påve Franciskus åsikter klara och entydiga i sitt fördömande av det som moraliskt orättfärdigt, oacceptabelt, barbariskt, meningslöst, motbjudande och vanhelgande”.

Det är inte första gången påvens kommentarer om kriget kritiserats. I uppmärksammat samtal med tidningsredaktörer som publicerades i La Civiltà Cattolica i juni anknöt påven till argument om att kriget skulle ha provocerats fram av Natos offensiva agerande i Europa.

– Vi har inte förmågan att se hela dramat bakom det här kriget, som kanske på något sätt antingen provocerades fram eller inte förhindrades, sa han bland annat.
Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig