Nyheter

Partiet Nyans skördade framgångar i valet

Ville locka över kristna - det mesta tyder på att det framför allt är muslimer som röstar på dem

En av valets stora samtalsämnen är partiet Nyans, som gick starkt framåt i flera förorter i storstadsregionerna. De tar med sig en ny religiös dimension i svensk politik då de främst vänt sig till Sveriges muslimska minoriteter.

Är det ett muslimskt parti eller inte? Själva säger partiet Nyans att de företräder olika minoriteter, men samtidigt driver de hårt frågor som många muslimer verkar sympatisera med. Bland annat ska det bli förbjudet att bränna Koranen, och företrädare för partiet har inför valet också spridit konspirationsteorier om att socialtjänsten kidnappar muslimska barn.

Nu visar det sig att partiet lyckats väl i flera valdistrikt i landet. Framför allt handlar det om invandrartäta förorter i storstäderna, där det rapporteras om att partiet fått uppemot 20 procent i vissa valdistrikt.

Nära komma in

För att vara ett parti som ställer upp för första gången i ett val, samt riktar sig till en nischad grupp, får det ses som en framgång. Partiet var också nära att komma in i kommunfullmäktige i såväl Malmö som Göteborg.

I Malmö ser det också ut som att partiet Nyans blir större än Kristdemokraterna, utifrån det preliminära valresultatet som presenterats. Båda partierna får där under 3 procents stöd.

Lockade kristna

Trots ständiga beskyllningar för att ensidigt fokusera på frågor som berör Sveriges muslimer har partiet Nyans samtidigt försökt profilera sig som ett parti även för kristna. På ett valmöte i Göteborg uppmanade exempelvis partiledare Mikail Yüksel kristna att ansluta till partiet och tackade också kyrkoledare för det stöd muslimer fått då högerextremisten Rasmus Paludan eldat upp Koranen.

Han målade också upp KD som ett parti som övergett sina kristna värderingar och var synnerligen kritisk mot Ebba Busch.

– Allt hon säger strider mot det som kristendomen står för. Jag undrar, håller hon sin Bibel upp och ned när hon läser den?

Inget tyder dock på att partiet Nyans lockat kristna väljare, utan snarare är det muslimer i storstädernas förorter som utgör deras främsta väljarbas.

---

Fakta: Partiet Nyans

  • Partiet Nyans grundades av Mikail Yüksel, efter att han blev utesluten av Centerpartiet på grund av samröre med en islamistisk organisation i Turkiet.
  • Många ser partiet som ett muslimskt parti, även om de själva säger att de står på alla minoriteters sida.
  • Kritiken mot partiet har varit omfattande, där de påstås driva en polariserande och populistisk agenda.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig