Nyheter

EU-parlamentet: Ungern är inte längre en demokrati

Alla svenska partier utom SD röstade för uttalandet

Ungern ska inte längre betraktas som en demokrati, utan som en “hybridregim med parlamentariskt envälde”, konstaterade EU-parlamentet i torsdags. Och i dag kom nyheten att EU-kommissionen vill dra in nästan 80 miljarder kronor i stöd till landet.

Det har talats i många år i EU-sammanhang om att utvecklingen i Ungern går åt fel håll. Nu har EU-parlamentet kommit med en så kallad interimsrapport där rapportförfattarna går igenom den politiska utvecklingen i landet. Här pekar man på demokratiska förändringar under senare år, så som vallagens utformning, domstolsväsendets minskade oberoende, begränsningar av parlamentets rättigheter under pandemin, spioneri mot journalister och ökad korruption.

Under premiärminister Viktor Orbáns tid som landets ledare har mycket vad gäller demokrati utvecklats åt fel håll, konstaterar man.

– Ungern har blivit EU:s första icke demokratiska medlemsland, sa Socialdemokraternas Evin Incir under debatten i parlamentet.

SD röstade emot

Samtliga svenska partier utom SD röstade för att anta rapporten. Mot förslaget röstade Charlie Weimers (SD) och även tidigare SD-ledamoten Peter Lundgren, nu partilös. Förslaget röstades igenom med 433 röster för och 123 emot, medan 28 avstod från att rösta. Försvarare av den ungerska regeringen i parlamentet talade i stället om “ungrofobi” och pekade på att Orbáns parti Fidesz vunnit sin fjärde raka valseger. Försvararna talade om “halvsanningar och antaganden” i rapporten.

På söndagen kom så ett historiskt beslut om att EU-kommissionen vill dra in bidrag till Ungern. Det har aldrig tidigare hänt att ett land har hotats med sådana ekonomiska sanktioner, skriver TT.

Hoppas på förändring

Förslaget grundar sig på just det faktum att Ungern inte längre lever upp till rättsstatens principer och att korruptionen ökar.

– Jag tror absolut att pengar har betydelse. “Money talks”, säger EU-minister Hans Dahlgren (S).

Han hoppas att hotet om indragna medel kan styra landet åt rätt håll. Pengarna kommer att hållas inne tills Ungern kan visa att det skett en förändring i landet.

– Jag är säker på att Ungern vill hantera detta på ett sätt så att man ändå till slut kan tillgodogöra sig de här pengarna, säger han.

---

Fakta: Styr Ungern sedan 2010

  • Viktor Orbán leder partiet Fidesz och har lett Ungern sedan 2010.
  • Hundratals lagar har under denna tid ändrats, lagar som bland annat begränsar pressfriheten och domstolarnas oberoende.
  • Genom den nya så kallade rättsstatsprincipen hotar nu kommissionen att dra in 70 procent av EU-stödet till Ungern, enligt Europaportalen.

---

Fler artiklar för dig