Nyheter

Misstänkt IS-dåd avvärjt inne i Israel

Islamiska staten når in med propaganda till arabiska israeler menar säkerhetstjänsten

Sex israeliska medborgare har arresterats efter misstanke om att de i Islamiska statens namn planerade en rad omfattande terrordåd inne i Israel. Ett av målen var en muslimsk skola.

Det är den israeliska säkerhetspolisen Shin Bet som går ut med uppgifterna om att de stoppat ett islamistiskt terrorattentat i landet. Sex personer från Nasaret, samtliga israeliska medborgare med arabiskt ursprung, har arresterats och de ska enligt uppgift ha kopplingar till Islamiska staten.

Shin Bet menar att de planerade ett flertal terrorattentat inne i Israel, bland annat skulle de slå till mot en busshållplats, en polisstation och mot turistmål.

Mest uppseendeväckande är att de även tänkte slå till mot en muslimsk skola. Anledningen är att den ansågs bedriva en verksamhet i samarbete med “de otrogna”.

Sökte vapen

Enligt Shin Bet ska de sex misstänkta männen, samtliga i runt 20-årsåldern, ha försökt få tag på vapen och även gjort försök att rekrytera flera medarbetare.

Att Israel har ett stort säkerhetsproblem när det gäller islamistisk terror är välkänt, inte minst då organisationer som Hamas och Islamiska Jihad återkommande skjutit in raketer mot civila mål. Att de inte lyckats med massmord på civila beror på att Israel byggt upp ett luftvärnsförsvar som skjuter ner de flesta raketer som avfyras från Gazaremsan.

Inhemskt problem

Men på senare tid har det visat sig att islamism också är ett inhemskt problem i Israel, framför allt då vissa inom den arabiska delen av befolkningen radikaliserats. Shin Bet har varnat för att de nås av propaganda från Islamiska staten, den ökända islamistiska terrororganisationen som tidigare kontrollerade delar av Irak och Syrien. Bara i år har ett flertal mindre terrorattentat utförts av arabiska israeler med IS-sympatier, rapporterar The Times of Israel.

Uppskattningsvis 20 procent av Israels befolkning har en arabisk, eller palestinsk, identitet. De bor utspridda över landet, men det finns vissa städer med en stark arabisk prägel, exempelvis Nasaret.

---

Fakta: Nasaret

  • Nasaret är en världskänd stad tack vare att det var här Jesus växte upp, vilket finns omskrivet i Bibeln.
  • I dag är det en stad som ligger i norra Israel, där majoriteten av befolkningen har en palestinsk-arabisk identitet.
  • Bland den arabiska befolkningen i Nasaret är majoriteten muslimer, men här finns också många kristna palestinier.

---

Fler artiklar för dig