Nyheter

Här lär kyrkan ut hur man lagar billig mat och gör egen budget

Svenska kyrkan i Umeå ger råd om budget och ekonomisk planering

Inflation, stigande räntor och ökande matpriser gör att många svenskar har problem med att få inkomsterna att räcka till. Nu har Svenska kyrkan i Umeå startat kurser där människor med låga inkomster får hjälp och råd. “Tanken är att ge människor grundkunskaper”, säger diakonen Maria Westerlund.

Svenska kyrkan i Umeå har märkt en efterfrågan på en kurs där man lär sig mer om att göra budget och se över sina inkomster och utgifter, rapporterar Sveriges Radios Ekot (28 oktober). Diakonen Maria Westerlund säger att tanken med ekonomikursen är att ge människor grundkunskaper i hur man sköter och får ordning på sin ekonomi.

– Vi arbetar utifrån ett rättighetsbaserat arbetssätt där vi vill att människors egna resurser ska tas tillvara. Vi vill inte binda människor till ett beroende. Vi vill stödja människor i att hitta andra vägar, och det är där kursen kommer in, säger hon.

“Till och med gröt är dyrt”

I Umeå erbjuder kyrkan också matkassar till den som är extra utsatt. Men dessa matkassar ska ses som “sista utvägen”, säger Maria Westerlund. Via Svenska kyrkan kan man också få ekonomisk rådgivning på Diakonicentralen. “Vi går igenom din situation och ser vad vi kan hjälpa till med. Ibland räcker det med ett telefonsamtal. Annars bokar vi in dig till ett personligt möte”, skriver kyrkan på sin hemsida. Svenska kyrkan samarbetar med olika myndigheter och andra organisationer och kyrkans kurser är, skriver kyrkan, ett komplement till deras stöd.

En som gått en av ekonomikurserna är Jenny (fingerat namn), som till Ekot säger att hon haft svårt att få pengarna att räcka till mat. Hon har två tusen kronor kvar att leva på per månad när räkningarna är betalda. Trots att hon försöker leva så sparsamt som möjligt vill pengarna inte riktigt räcka.

– Till och med havregrynsgröt är dyrt, säger Jenny, som tycker att hon fått god hjälp av sin kurs.

Hjälp att söka fonder

På kyrkans hemsida går det att läsa mer om kurserna, som erbjuds till bland annat studenter, sjukskrivna, arbetslösa och andra med låga inkomster. Förutom att göra budget får deltagarna lära sig mer om att laga billig mat och att söka fonder.

Kurserna består av tre till fem träffar dagtid eller kvällstid, och man mixar teori, praktik och samtal. Kurserna har lite olika teman, kurser som erbjuds löpande har följande rubriker: “Gör din egen budget”, “Laga bra och billig mat” och “Dina rättigheter – så ansöker du!”

Fler artiklar för dig