Nyheter

Svenska partnerkyrkor hjälper när cyklonen slår mot södra Afrika

Mat, vatten och tak över huvudet viktigast för dem som drabbats av cyklonen Freddy

Förödelsen i spåren av cyklonen i södra Afrika har gjort tusentals människor hemlösa och lett till att många drunknat. Alliansmissionens kyrkor i Moçambique och Malawi är själva drabbade, men försöker att hjälpa så gott de kan.
– Nu i katastroffasen är det det mest basala som behövs: tak över huvudet, mat, vatten och värme, säger Martin Ström, internationell missionsledare för Svenska alliansmissionen, SAM.

Nära 250 människor har dött i översvämningar och jordskred i Malawi de senaste dagarna, i spåren av cyklonen Freddys framfart över södra Afrika. Skyfallen ledde till kraftiga översvämningar och leriga jordskred, och människor har grävt med spadar eller bara händer i lermassorna för att hitta sina nära och kära.

Översvämningarna som drabbat Malawi och flera grannländer har krävt sammanlagt runt 300 liv, och bland annat Madagaskar och Moçambique har drabbats hårt, uppger TT.

Malawi har dock drabbats hårdast, med stora förödelser som gjort minst 88 000 personer hemlösa.

Nätverk av Allianskyrkor

Både i Moçambique och Malawi finns nätverk av små Allianskyrkor, startade på svenskt initiativ på 1990-talet. Nu kraftsamlar Svenska alliansmissionen genom sina församlingar i Sverige för att kunna hjälpa både sina partnerkyrkor och andra nödlidande.

– Många människor, inte minst i Malawi, lever i extrem fattigdom. Och nu riskerar man att förlora den lilla skörd man hoppats kunna bärga från sina åkerplättar de närmaste månaderna, säger Martin Ström till Dagen, och tillägger att det ännu inte gått att kartlägga den fullständiga förödelsen i Malawi.

– Men vi har tagit del av fruktansvärda bilder från människor som spolas bort av vattenmassorna.

I Maputo i Moçambique har kyrkan gjort upp en plan för att kunna hjälpa omkring 1 000 personer i totalt 200 familjer med det allra mest grundläggande.

– På sikt vill vår partnerkyrka kanske hjälpa till att köpa in takbjälkar och bygga upp enkla hus.

Martin Ström är internationell missionsledare på SAM.

Röda korset hjälper

Röda korset finns på plats i de drabbade länderna, och även regeringarna gör vissa insatser – även om regimen i Malawi kritiserats för sin handfallna respons. Nu har president Lazarus Chakwera gått ut med ett nödrop till omvärlden.

– Men i hög grad är man beroende av civilsamhället, där kyrkorna är ett viktigt nätverk, med både infrastruktur och en närhet till människorna, säger Martin Ström.

– Många församlingar är själva drabbade, men steget är heller inte långt till att hjälpa andra. Sen upplever vi att tron betyder väldigt mycket mitt i krisen, så att man får kraft att handla och tröst i det som är ett stort trauma för många.

Svenska alliansmissionen har sammanlagt tio partnerkyrkor i olika delar av världen, varar sex i södra Afrika, en i Indien, en i Hongkong och Japan.

---

Fakta: Cyklonen Freddy

  • Ovädret bildades norr om Australien i början av februari och fick namnet Freddy den 6 februari. Det har därefter färdats mer 600 mil över Indiska oceanen mot Afrika, där Freddy slog till mot Madagaskar den 21 februari.
  • Freddy har tidigare orsakat förödelse i Madagaskar och Zimbabwe och är enligt FN:s väderorgan World Meteorological Organization (WMO) på väg att bli den tropiska cyklon som varat under längst tid.
  • Efter att ha fortsatt mot det afrikanska fastlandet och Moçambique vände Freddy tillbaka och orsakade än mer förödelse på Madagaskar, där hittills 17 människor dött i ovädret – innan cyklonen åter vände mot sydöstra Afrikas kust.
  • Hittills har sammanlagt runt 300 människor bekräftats döda i ovädret.

---

Fler artiklar för dig