Nyheter

Säpo: Farligare läge i Sverige efter koranbränningar

Paludans aktioner har gjort att terrororganisationer riktar sig mot Sverige

– En enorm export av hat, säger Fredrik Hallström, chef på kontraterrorism på Säpo, till TT.
Han menar att bilden av Sverige som ett islamkränkande land kommer att dröja sig kvar över tid.

På kort tid har två misstänkta terrorplaner mot Sverige avslöjats. Båda var motiverade av koranbränningarna, skriver TT. Fredrik Hallström menar att bilden stannar kvar i minnet av Sverige som ett islamkränkande land och därmed har det uppstått ett farligare läge i vårt land.

Det är framför allt IS och al-Qaida som målar upp Sverige som en mer prioriterad aktör baserad på det som inträffat. Resultatet är att Sverige har hamnat i ett mer utsatt läge. Både i Sverige och i andra europeiska länder finns det extremister som har hörsammat uppmaningarna.

Hade bombbälte

Vid två tillfällen under våren har planer på terrorbrott mot Sverige avslöjats. I veckan handlade det om två bröder som gripits i Tyskland, något Dagen var först i Sverige att berätta om, misstänkta för att ha planerat ett terrorattentat mot en kyrka. Som motiv till dådet har anförts just koranbränningarna i Sverige, vilket det rapporterats mycket om i tyska medier.

Vid tillslaget ska polisen ha hittat komponenter som kan användas för att tillverka en sprängladdning. Enligt den tyska tidningen Welt handlade det om ett bombbälte som skulle användas vid dådet.

Och tidigare i vår, i april, slog Säpo till mot fem personer på olika platser i Sverige. De fem misstänks för stämpling till terrorbrott. Trenden med en allvarlig hotbild fortsätter, enligt Säpo.

”Gör mig bekymrad”

– Vi ser fortfarande en stor mängd information som kommer till oss, säger Fredrik Hallström. Han framhåller att det har blivit allt mer komplicerat för Säpo att upptäcka terrorhot när allt fler aktiviteter sker via krypterade och anonymiserade tjänster och på slutna forum.

– Att uppfatta och förstå hotet, identifiera och lokalisera potentiella attentatsaktörer, har aldrig varit så svårt som det är nu. Det är en utmaning som gör mig bekymrad, säger han.

---

Fakta: Nya koranbränningar nekas

  • Polismyndigheten beslutade i februari att neka nya koranbränningar, med hänvisning till att det påverkar hotbilden i Sverige. Just nu ligger frågan för avgörande i kammarrätten i Stockholm.
  • Hotnivån i Sverige ligger för tillfället på en trea på en femgradig skala. Men enligt Fredrik Hallström är nivån ”rörlig”, vilket innebär att att det inte är en ”statisk trea” utan den kan under vissa perioder ligga högt och under andra perioder lågt.

---

Fler artiklar för dig