Nyheter

”Kristna organisationer, sök Ukrainabistånd!”

Unik stödinsats för Ukraina presenterad av regeringen - möjlighet för kyrkliga organisationer att vara med

Regeringen gör sin största biståndssatsning på Ukraina någonsin, med sex miljarder kronor till landets återuppbyggnad. Gudrun Brunegård, KD:s biståndspolitiska talesperson, uppmanar de kristna organisationerna att hålla sig framme.

Efter Rysslands fullskaliga invasion av sitt grannland är behovet av återuppbyggnad enorm. På måndagen presenterade regeringen en ny strategi för Sveriges stöd till Ukraina, som särskilt fokuserar på grön omställning, sociala frågor och digitalisering.

– Detta kommer stärka Ukrainas motståndskraft och demokratiska utveckling, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

”Inte som Sovjet”

Gudrun Brunegård (KD) tycker att inriktningen på den nya Ukrainastrategin är bra.

– Ukraina ska inte återuppbyggas till vad det en gång var under Sovjettiden, utan landet behöver anpassas och byggas nytt utifrån europeisk modell. Det gäller inte minst rättsstaten, arbetet för jämställdhet och mot korruption, säger hon.

De sex miljarderna som satsas på Sveriges nya Ukrainastrategi kommer främst att förmedlas genom Sida. Och här kan de kristna biståndsorganisationerna spela en mycket viktig roll, menar Gudrun Brunegård.

– De kristna organisationerna har väldigt stor erfarenhet, inte minst av arbete med barn och vuxna som behöver rehabilitering. De har väl fungerande kontaktsystem genom sina systerkyrkor och kan väldigt snabbt komma in och skala upp sin verksamhet, säger hon.

Har goda förhoppningar

Hon uppmanar därför hela civilsamhällets organisationer, och inte minst de kyrkliga, att vara aktiva och söka medlen som ska fördelas.

– Med tanke på den erfarenhet som finns, har de goda förhoppningar att kunna ta del av den här satsningen, säger hon.

Utöver biståndet beskriver regeringen även näringslivets engagemang som avgörande för att återuppbygga Ukraina.

Pengar flyttas om

Kristdemokraterna har tidigare kämpat för att Sverige ska behålla sitt enprocentmål, och trots den historiska satsningen på Ukraina kommer inte biståndsbudgeten öka. I stället handlar det om en omfördelning av de pengar som annars skulle ha gått till projekt i Östeuropa. Nu koncentreras nästan alla de pengarna på återuppbyggnaden av Ukraina.

”Gigantisk kris”

Gudrun Brunegård tycker att detta är en rimlig avvägning.

– Vi vill ju gärna, så snart det är möjligt, återgå till enprocentsmålet med tanke på alla de behov som finns i världen. Man kan alltid önska hur mycket pengar som helst, men när vi har en gigantisk kris i vårt direkta närområde är det ändå rimligt att prioritera satsningar just där.

---

Fakta: Ukrainastrategin

  • Inom strategin för återuppbyggnaden av Ukraina finns följande fem stödområden:
  • Uppbyggnad, med fokus på samhällsviktig infrastruktur, grundläggande samhällstjänster och rehabilitering.
  • Grön omställning och hållbar utveckling
  • Inkluderande ekonomisk utveckling, företagande och handel
  • Säkerhet och stabilisering
  • Mänskliga rättigheter, demokrati, rättsstatens principer och jämställdhet.
  • Sedan Rysslands invasion 2022 uppgår Sveriges samlade stöd till Ukraina till runt 22 miljarder kronor.
  • Källa: Regeringskansliet

---

Fler artiklar för dig