Nyheter

Automathelgon ska hjälpa äldre att be

Kan svara på frågor och citera Bibeln

Äldre katoliker som har svårt att ta sig till kyrkan men som behöver hjälp med att be radbandsböner eller höra någon förkunnelse kan nu få hjälp av ett nytt automathelgon, som också kan svara på frågor om tro eller läsa högt ur Bibeln.

“SanTO” är namnet på det som inte bara vanvördigt kan kallas “automathelgon”: Förutom att “santo” betyder “helgon” på italienska, utgör namnet även en förkortning av “Sanctified Theomorphic Operator”, vilket skulle kunna översättas och förenklas just så. Det är en liten robot som med hjälp av artificiell intelligens (AI) ska kunna svara på frågor om tro, läsa högt ur Bibeln, eller hjälpa katolska troende att be radbandsnöner.

– Idén till den här roboten kom först till mig i Japan, när jag studerade robotteknik för att bättre kunna anpassa dem till olika kulturer, säger uppfinnaren, dataingenjören och italienaren Gabriele Trovato, huvuddocent vid Shibaura tekniska universitet i Tokyo.

– Därefter var steget ganska litet. Jag tänkte på min farmor och hur hon brukar ha heliga bilder hemma. Jag ville bygga en robot som kunde vara interaktiv, förklarar han för den italienska nyhetssajten Avvenire.

En tyskspråkig version har testats på ett hospice i Köln, med uppmuntrande resultat, säger Gabriele Trovato, och för närvarande finns ytterligare en – polskspråkig – på vetenskapsmuséet i Warszawa, inspirerad bland annat av den polskfödde påven Johannes Paulus II. Men planer finns för vidareutvecklingar av uppfinningen, i form av elektroniska andliga coacher för gamla och ensamma, säger Gabriele Trovato, som på sin hemsida även framhåller att automathelgonet formgetts med “inslag av helig konst, däribland det gyllene snittet, för att ge känslan av ett heligt föremål”.


Fler artiklar för dig