Nyheter

Efter 520 mils korsvandring till Rom - svenskar lämnade korset till påven

Evangelisten Alf Lax en av fem korsvandrare som fick möta påven Franciskus i Rom på onsdagen.

Träkorset på hjul har överlämnats till påven efter att vandrare tagit det 520 mil från Haparanda – via Paris – till Rom. Nästa sommar hoppas de kunna hämta det igen, och fortsätta korsvandringen. För påven avslöjade det svenska teamet vilket slutmålet är.

Alf Lax, som för tio år sedan startade korsvandringarna i Sverige, är rejält upprymd i samtal med Dagen efter att ha mött påve Franciskus i Vatikanen på onsdagsförmiddagen. De fem svenskarna fick sitta längst fram i salen med över 8 000 människor från hela världen, och var de första som fick prata med Katolska kyrkans ledare efter att han hade delat Guds ord.

– Det kändes väldigt gott, och nästan lite omskakande, säger Alf Lax på telefon från Rom. Jag blev verkligen gripen av påvens godmodighet och enkelhet. Han bad om förbön, och det gjorde vi också.

Svenska pilgrimsvandrare lämnade korset till påven. Alf Lax en av fem som fick möta påven Franciskus efter korsvandring till Rom.

Korset ända fram

Med sig in i Vatikanen, ända fram till påven, hade de svenska korsvandrarna det stora träkorset på hjul som de i sommar har gått med från Paris till Rom, stundtals i 37-gradig värme. Påven kom i sin rullstol. Han tog emot personliga brev från var och en av de fem, som de hade skrivit till honom.

Mats Nyholm, till vardags präst i S:t Clara kyrka i Stockholm – och del av det numera ekumeniska ”Walk for Europe” – säger att han är mycket tacksam och att det var en stark upplevelse att få möta påven ihop med så många andra människor.

Mött tusentals

– Jag berättade för påven att vi har gått med korset genom hela Europa och bett för Europas andliga rötter och uppvaknande. Vidare att vi har fått dela Jesu kärlek med tusentals människor som vi har mött, säger Mats Nyholm.

– Exempelvis den man som satt vid vägkanten när vi gick in i Rom, och som bad oss be för honom och hans familj. Korset vi har haft med oss kommunicerar Jesus Kristus.

Båt vidare på nästa etapp

Det stora vandringskorset lämnade svenskarna kvar som en gåva till påven i Vatikanen. De hoppas samtidigt få komma tillbaka och hämta det nästa sommar, och avslöjade för påven att de då har planer på att vandra och åka båt vidare till Jerusalem som en sista etapp. Beräknad start är den 6 juni 2024.

Funderingarna är att via södra Italien fortsätta över till Makedonien i Grekland och sedan till några av de bibliska öarna som Kreta, Cypern och Jaffa innan de når Jerusalem, säger Mats Nyholm till Dagen. Men den exakta färdvägen är inte spikad än.

Svenska pilgrimsvandrare lämnade korset till påven. Alf Lax en av fem som fick möta påven Franciskus efter korsvandring till Rom.

Svenskarna är samtidigt glada över en positiv nickning från påven på frågan vad han tycker om tanken på Jerusalem som ett sista etappmål.

---

Fakta: Walk for Europe

  • Walk for Europe är en del av Gå för Sverige, och en organisation på ekumenisk grund.
  • Ursprungligen startade korsvandringarna av Alf Lax för tio år sedan.
  • Korsvandrarna nådde Rom efter 160 mils vandring från Paris i sommar.
  • Bland vandrarna finns: Mats Nyholm, Fredrik Weflö, Roland Furtenbach, Lars Blomkvist, Joakim Freiman, Joseph Freiman och Mattias Bjurenholt.

---

Svenska pilgrimsvandrare lämnade korset till påven. Alf Lax en av fem som fick möta påven Franciskus efter korsvandring till Rom.
Fler artiklar för dig