Bibeln struken ur skolans kursplan – blev fråga för Löfven

Bibeln ska inte finnas med som begrepp i den nya kursplanen. Frågan har debatterats flitigt de senaste dagarna och frågan om det är rimligt ställdes i dag till statsminister Stefan Löfven.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Skolverket har strukit Bibeln från skolans nya kursplan. Det konstaterade biskop Åke Bonnier och Anders Göranzon, ordförande respektive generalsekreterare för Svenska bibelsällskapet, i en debattartikel i Dagen, vilket blev startskottet på en stor samhällsdebatt.

Trots att Skolverket själva hävdar att det inte innebär att Bibeln försvinner från själva undervisningen är det nu en rad ledarskribenter och debattörer som ställer sig frågande till vad som pågår.

Politisk kritik

Debatten om Bibelns roll i kursplanen kommer strax efter att en annan hätsk debatt lagt sig, den om att även antiken skulle få stryka på foten.

"Undrar vilken expert på Skolverket som efter debatten och den hårda kritiken mot förslaget att slopa antiken ur ämnet historia nu vill ta bort ”Bibeln” ur kursplanen för religionskunskap", twittrade exempelvis Roger Haddad, utbildningspolitisk talesperson för Liberalerna, med löfte om att kräva en ändring.

Läs mer Ledare: Tiden är knapp att protestera mot Skolverkets förslag


Fråga i riksdagen

Frågan om Bibelns roll i religionsundervisningen letade sig också in i riksdagen, under statsministerns frågestund.

Det var kristdemokraten Ingemar Kihlström som tyckte att det framstod som märkligt och historielöst att plocka bort Bibeln från kursplanen, och tog tillfället i akt och vände sig till statsminister Stefan Löfven eftersom ansvaret ytterst är regeringens.

– Är det rimligt att så tydligt ta bort referensen till Bibeln och andra religiösa urkunder?, frågade Ingemar Kihlström.

Stefan Löfven verkade dock inte speciellt debattsugen då frågan kom på tal och höll heller inte någon längre predikan över vad som var rätt och riktigt.

– Jag tror inte att jag i det här läget ska gå in och diskutera kursplaner, vi har en myndighet som gör det, svarade Stefan Löfven.

– Låt oss följa den ordning som vi har.

Läs också Skolverket: Därför tar vi bort Bibeln ur kursplanen

Läs fler artiklar om Socialdemokraterna

Alla tidigare artiklar
Bokrecensioner
Kyrkan i förorten
Runt långbordet på pingstförsamlingen Smyrnas språkcafé i Gårdsten tränar man på att forma ord och tankar, att gå från arabiska till svenska. 
Foto: Jonatan Sverker
Foto: Jonatan Sverker