Fransk kardinal får fängelsestraff

Många trodde att den 68-årige biskopen skulle frias, eftersom brottet skedde för länge sedan. Men i dag kom domen: han får sex månaders fängelse för att han skyddat en präst, i stället för att skydda offer för övergreppen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kardinal Barbarin är den högst uppsatte kardinalen inom Katolska kyrkan i Frankrike som anklagats för inblandning i en pedofilskandal. Han är för närvarande biskop i Frankrikes näst största stift, Lyon.

Läs mer: Åtalad fransk kardinal kan frias

Rättegången mot kardinalen har varit hårdbevakad i Frankrike, och det väckte medial uppmärksamhet när domen på torsdagen kom. Många trodde att brotten skulle anses preskriberade och att kardinalen därför skull frias. I stället döms han nu till sex månaders fängelse.

Fick fortsätta jobba med barn

Brotten begicks på 1970-talet och 1980-talet. Prästen Bernard Preynat – som Barbarin skyddat – begick då övergrepp mot pojkscouter i Sainte-Foy-lès-Lyon. Preynat har erkänt övergreppen. Trots att det ryktades om Preynats framfart lät kardinalen honom fortsätta jobba med barn, ända fram tills Preynats pensionering 2015.

För sin underlåtenhet att skydda offren och i stället ta parti för prästen döms nu alltså kardinalen.

"Jag förstår inte vad jag skulle vara skyldig till", sa kardinalen enligt tidningen Le Monde innan rättegången började. Han menade också att han inte kände till några övergrepp förrän år 2014. Under rättegången påstods dock att han måste ha varit medveten om övergreppen redan 2010.

Kommer att överklaga

Kardinalens advokater säger att de kommer att överklaga domen. En av advokaterna säger till Le Monde att det har varit svårt för domstolen att "motstå den starka press som kommit av det faktum att det har gjorts en film och dokumentärer" och att fallet "ställer svåra frågor om respekten för rättvisa".

Från kärandens sida är man däremot nöjd med utgången. Francois Devaux, som leder organisationen La Parole Libérée, som samlar offren för pedofilskandalerna, säger att det är en seger för "skyddet av barndom".

"Stark signal till offren"

"Denna seger sänder en stark signal till offren och visar att man har lyssnat på dem och gett dem erkänsla", säger han till Le Monde.

Fader Preynat är själv föremål för ett separat åtal som gäller sexuellt våld mot barn. Tretton vittnen har framträtt mot honom, men anklagelserna gäller brott mot uppemot 70 enskilda personer, enligt nyhetsbyrån AP.

Hagia Sofia blir moské