Limhamns kyrka slutar twittra efter hård kritik

Limhamns kyrka har haft ett omtyckt, men också omtvistat, konto på Twitter. Nu lägger de ned, vilket får såväl ministrar, ledarskribenter som ärkebiskopen att beklaga sig.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

"Kära twitter. Har vi sårat någon ber vi om ursäkt, det har aldrig varit vår mening. Vår mening har varit att på vårt sätt tala om Jesus Kristus."

Så inleder Twitter-kontot Limhamns kyrka sitt farvälbudskap på Twitter.

"Nu lämnar vi arenan. Tack för engagemang, glädje och debatt. Gud välsigne er", avslutas meddelandet som skrivits under av församlingsherden Jonas Persson.

Läs även Emanuel Karlsten: Kyrkan kan lära av polisen om sociala medier

 

Tweet tog skruv

Kontot från kyrkan i Malmö har skapat många snackisar på Twitter, inte minst den sista tiden då de lanserade sin egen adventskalender där den 15-åriga skolstrejkaren och klimataktivisten Greta Thunberg benämndes "Jesus efterträdare". Något som verkligen tog skruv och Twitter klövs på mitten där vissa klagade i högan sky medan andra ryckte på smilbanden och tyckte att tonen i tweeten var okej.

– Twitter har sin ironiska twist, det är en del av mediet. De vuxna som varit med och kritiserat en ung människas insats på det här sättet borde skämmas, sa Jonas Persson till Dagenstormen kring tweeten rasade som värst.

Han undrade varför man måste vara så tassande försiktig och ängslig, och försvarade kyrkans konto på så sätt.

Några dagar senare är det alltså han som sätter sin underskrift på kontot då det släcks ned.

Delade meningar

Till vissas stora glädje. Många har länge beklagat sig över kyrkans konto, rent politiskt kommer kritiken från högerkanten då Limhamns kyrka uppfattats att ha en slagsida åt vänster. Rent teologiskt menar flera kristna att kontot tagit ut svängarna alltför vidlyftigt, exempelvis då de menar att en klimataktivist jämförts med Jesus.

En som kritiserat kontot är Sofia Lilly Jönsson, journalist som bevakar kyrkopolitik. Hon menar att även om Limhamns kyrka kanske twittrade med glimten i ögat så är det ändå ett problem då det sker i en församlings namn. Sofia Lilly Jönsson menar att ett konto på sociala medier som är kopplat till en specifik församling, som i det här fallet, måste vara lite tråkigt då det förväntas representera hela församlingens åsikt. 
"Skämta kan man göra under eget namn. Inte som Svenska kyrkan. Inte som SMHI", skriver hon på Twitter.

Prästen bakom kontot

Bakom kontot Limhamns kyrka finns prästen Helena Myrstener. Hon väljer att förklara de senaste turerna på sitt eget twitterkonto där hon i detalj beskriver hur hon tänkte då hon skrev att Greta Thunberg var en av Jesus efterträdare.

Hon berättar att hon skrev "en av sina efterträdare", det vill säga någon som verkar i Jesu anda, inte "efterträdare". Hon valde också att skriva Jesus från Nasaret, inte Jesus Kristus, "för att gardera mig mot det som sedan ändå hände, att vi anklagades för hädelse", fortsätter Helena Myrstener.

Limhamns kyrka har på tiwtter ofta använt humor och ironi. När nu kontot avslutas skriver Helena Myrstener beskt att det ska bli spännande att följa humorutvecklingen i Svenska kyrkan.

"Just nu ser det mörkt ut", konstaterar hon.

Många kommenterar

Nyheten att Limhamns kyrka lägger ned sitt twittrande har mötts av en våg av kommentarer.

Annika Strandhäll (S), socialminister i övergångsregeringen skriver:

"Väldigt tråkigt. Ni har stått för en varm, givande humoristisk röst på twitter. Om mångfalden av röster låter sig hatas/hotas bort kommer snart alla viktiga sociala forum och medier domineras av ganska enahanda och inte sällan negativa krafter. Jag hoppas att ni kommer åter."

Även Katolskt magasin instämmer:

"Mycket tråkigt att ni fattat detta beslut. Kritiken har visserligen varit skarp, men om ni står för era tweets borde ni inte låta kritikerna få sista ordet. Hoppas ni kommer tillbaka."

Stöd från ärkebiskopen

Svenska kyrkan har fått en del kritik för att kontot stängs ned, men förklarat att kontot helt har styrts från församlingen i Limhamn. Men ärkebiskop Antje Jackelén gick själv ut på Twitter och beklagade sig:

"Även om jag inte alltid har hållit med förstår jag saknaden efter Limhamns kyrka. Evangeliet behöver förkunnas på många sätt och vis. Vore ju tråkigt om alla sjöng "min" favoritvisa."

Sedan refererar hon till Filipperbrevet där Paulus skriver att han gläds att budskapet om Kristus blir förkunnat, oavsett motiv.

Kom tillbaka

Även en rad ledarskribenter ansluter sig till ledet av sörjande, då Twitter blir ett konto fattigare. Erik Helmersson på Dagens Nyheter väljer att citera Bibeln; "Låt dem inte skrämma dig, ty jag är med dig och jag skall rädda dig, säger Herren."

Aftonbladets ledarduo Jonna Sima och Anders Lindberg är samstämmiga då de beklagar sig och hoppas att Limhamns kyrka snart är tillbaka i sociala medier.

"Jag tycker Svenska kyrkan centralt bör ge Limhamns kyrka stöd och hjälp att starta upp igen" skriver Anders Lindberg.

Coronakrisen
Pat Marmo, ägare till en begravningsbyrå i Brooklyn, berättar att de är kraftigt överbelastade till följd av corona-pandemin. 
Foto: John Minchillo
Foto: John Minchillo
Dokument
Coronakrisen
Coronakrisen har redan slagit hårt mot kristna gårdars ekonomi. Osäkerheten är också stor kring hur det kommer att bli med campinggäster till sommaren.
Foto: Natanael Johansson
Foto: Natanael Johansson
Coronakrisen
Foto: Tomas Oneborg SvD/TT & Privat
Foto: Tomas Oneborg SvD/TT & Privat