Nyheter

Så här agerar kyrkorna mot coronaviruset

Runt om i landet förbereder sig kyrkor och samfund för att minska spridningen av coronaviruset.

OBS! Artikeln uppdateras i takt med att vi får in fler uppgifter. UPPDATERAD SENAST: 11 mars kl 20.24. Fler kyrkor och samfund berättar om sina riktlinjer i de länkade artiklarna.

Regeringen stoppar på uppmaning av Folkhälsomyndigheten sammankomster med fler än 500 personer.

Syftet med beslutet är att förhindra tillfällen då ett stort antal människor kommer från olika delar av landet och kanske från omvärlden för att samlas på samma plats. Idrottsevenemang, konserter, mässor och konferenser omfattas bland annat.

– Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Läs mer EFK i coronakrisen: Hjälp en äldre att handla

Läs mer Frälsningsarmén väl förberedda för coronakris

Så här resonerat man just nu inom olika kyrkor och samfund:

Equmeniakyrkan:

Med anledning av regeringens beslut att stoppa samlingar med fler än 500 personer har Equmeniakyrkans och Equmenias ledningar beslutat att ställa in Musikkonferensen i Linköping den 13-15 mars.

Enligt information på equmeniakyrkan.se fattas inom några dagar beslut om ett eventuellt nytt datum för denna konferens. Anmälda deltagare som då inte har möjlighet att vara med på denna konferens kommer att få tillbaka sin anmälningsavgift.

Equmeniakyrkan uppger samtidigt att alla tjänsteresor utomlands stoppas med omedelbar verkan. Man skjuter också upp besök från utlandet som är planerade de närmaste veckorna.

I morgon börjar ungdomskonferensen Sunt prat och i maj hålls också samfundets kyrkokonferens där bland annat nya kyrkoledare ska väljas. Men utöver Musikkonferensen är inte några sammankomster inom Equmenia och Equmeniakyrkan för tillfället inställda.

– Vi ger också rådet till våra församlingar att följa råd och riktlinjer. Församlingar ska börja förbereda sig för att göra sina gudstjänster online, säger kommunikationschef George Olvik.

Framför allt finns det två församlingar som kan samla uppemot 500 besökare, Immanuelskyrkan i Stockholm och Betlehemskyrkan i Göteborg.

– Vi vill inte bidra till någon oro, men också ta ett samhällsansvar, det är en svår balansgång och vi har en intensiv diskussion om hur vi ska göra, säger George Olvik.

– I Equmeniakyrkan har vi självständiga församlingar som fattar egna beslut. Men dagligen hör de av sig till oss och ber om råd.

Läs mer New Wine ställer in sin ledarkonferens på grund av coronaviruset

Pingst FFS:

Enligt Marcus Ardenfors, pastor och föreståndare för Pingst Jönköping, så utreds regeringens besked nu centralt i Pingst FFS och ett besked är att vänta i morgon (torsdag).

– Klart är att vi kommer att följa alla instruktioner och riktlinjer från myndigheter, säger han till Dagen.

– Vi har pratat om alla olika scenarier. I vanliga fall direktsänder vi inte våra gudstjänster på webben, utan lägger ut dem i efterhand. Nu förbereder vi för att kunna livesända. Oavsett vilka beslut vi fattar kommer det att påverka de som går till kyrkan, säger Marcus Ardenfors.

I genomsnitt besöker 600–700 personer Jönköpingsförsamlingens söndagsgudstjänst varje vecka.

Läs mer Uppsala Pingst: Vi är redo för gudstjänst utan besökare

Läs mer Hillsong och Filadelfiakyrkan i Stockholm streamar gudstjänster i tomma lokaler

Svenska kyrkan:

I Uppsala har Svenska kyrkan en krisledningsfunktion som möts varje dag. Enligt pressekreterare Martin Larsson har vissa beslut tagits, men de är i skrivande stund inte offentliga.

Han berättar att när det gäller rekommendationer så är det kyrkans 13 olika stift som är ansvariga, exempelvis hur man ska hantera gudstjänsterna på söndag.

– Det kommer inte att gå ut riktlinjer på nationell nivå, utan stiften får ge svaren, säger Martin Larsson.

Församlingarna kommer sedan i första hand att vägledas utifrån informationen från stiften. Redan nu finns det församlingar som gått ut med rekommendationer om tydligare hygien i samband med nattvarden och att inte handhälsa.

Jonas Lindberg, församlingsherde i Uppsala domkyrkoförsamling kom just från ett möte om regeringens besked när Dagen kontaktade honom på onsdagseftermiddagen.

– Vi kunde konstatera att av våra kyrkor är det domkyrkan som berörs mest av detta och där finns det några konserter den närmsta tiden där det kan vara aktuellt att begränsa antalet deltagare, säger Jonas Lindberg.

– Av gudstjänster den närmaste tiden är det påsknattsmässan där det kan komma fler än 500 deltagare, där får vi också ha en begränsning.

Det är inte aktuellt att ställa in några gudstjänster?

– Nej, i nuläget har vi pratat om att begränsa deltagarantalet, säger Jonas Lindberg.

Läs mer Svenska kyrkans stift: Bidra inte till oron

Stockholms katolska stift:

För att undvika smittspridning har rekommendationerna runt mässfirandet skärpts på följande sätt:

Undvik att ta i hand i samband med fridshälsningen. I stället kan man buga lätt mot varandra.

Avstå från kalkkommunion

Undvik munkommunion

Töm vigvattenskålarna i kyrkorna

"Vad gäller möten, undervisning, ungdomsläger och andra arrangemang i stiftet måste var och en göra sin egen personliga bedömning men vi råder till försiktighet och att man överväger att skjuta upp evenemang till ett senare tillfälle."

Läs mer Gemensam bön om Coronaviruset: Gud, låt hälsan och friden segra

Livets ord, Uppsala:

– Joakim Lundqvist kommer att predika i en tom kyrka på söndag, säger pastor Janne Blom till Dagen.

Livets ords lokaler rymmer flera tusen personer och i normala fall är det cirka 1 000 personer på söndagsgudstjänsterna. Men nu till helgen blir det mesta annorlunda.

Församlingsledningen har meddelat att gudstjänsten kommer att firas i en tom kyrka och församlingsmedlemmarna har uppmanats att i stället följa samlingen via en dator i sina hem.

– Vi kommer att sända allt via webben. Både lovsång, bibelläsning, information och predikan av Joakim Lundqvist, berättar Janne Blom.

Samtidigt betonar han att församlingen inte ser detta som en enbart negativ nödlösning. Han konstaterar att önskan är att det tvärtom ska vändas till något positivt.

– Vår förhoppning är att detta ska bli något positivt. Vi uppmanar människor att samlas i hemmen för att fira gudstjänst tillsammans. Bjud gärna in grannar och vänner. Och vår målsättning är att upplevelsen ska vara lika bra som om de hade varit på plats i kyrkan.

Han berättar att det som vanligt kommer att gå att ge kollekt via exempelvis Swish och att det, via en chattfunktion, kommer att be om förbön efter gudstjänsten.

Livets ords föreståndare Joakim Lundqvist förklarar i ett pressmeddelande att beslutet att fira gudstjänst i en tom kyrka inte handlar om fruktan.

– Vi gör inte detta utifrån fruktan utan av omsorg, speciellt om de av oss som befinner sig i en riskgrupp, säger han.

De förändrade rutinerna börjar alltså gälla redan nu på söndag. Och enligt Janne Blom finns det inte något slutdatum.

– Vi fortsätter med det så länge regeringen och Folkhälsomyndigheten rekommenderar det.

Av ett pressmeddelande från församlingen framgår att förändringen enbart påverkar söndagsgudstjänsterna. Övriga samlingar kommer att genomföras som planerat.

Läs mer Joel Halldorf: Coronaviruset visar att religionskritikerna har fel

Betlehemskyrkan, Göteborg:

Tillsvidare fortsätter församlingen att fira gudstjänst och genomföra huvuddelen av andra planerade samlingar. Däremot ställdes onsdagens bibelstudie för RPG in.

Församlingen kommer även att fira nattvard i samband med de gudstjänster där det är planerat på söndagar och i Kapellet de dagar församlingen brukar göra det. Men församlingen skriver att alla som delar ut nattvard kommer vara extra noggranna med handhygien.

”När vinet delas ut så avstår vi under den här perioden att dricka direkt ur bägaren. Du som vill kan doppa brödet i vinet, men var då noga med att fingrarna inte doppas i vinet. Om du önskar avstå från att ta emot vinet så kommer den som delar ut ändå uttala orden Kristi blod för dig utgjutet. För den som undrar så är det fullt tillräckligt att bara ta emot brödet. Det kallas att ta emot nattvarden ’under en gestalt’.”

Läs mer Det här behöver du veta om coronaviruset

Läs mer Så definieras en allmän sammankomst

Fler artiklar för dig