Om Dagen

Dagen som taltidning

För dig med en läsnedsättning, finns möjlighet att få Dagen som taltidning. Du får då hela papperstidningens innehåll uppläst via din mobiltelefon, läsplatta, dator eller en Daisy-spelare.

Taltidningen

Med Dagen som taltidning får du hela papperstidningens innehåll uppläst via din mobiltelefon, läsplatta, dator eller en Daisy-spelare. Du kan enkelt bläddra mellan de olika avsnitten i tidningen, hoppa artikel för artikel eller välja vilken sida du vill gå till utifrån en innehållsförteckning. Tidningen läses upp av en syntetisk röst.

Taltidningen innehåller i princip allt som finns i papperstidningen. Hela tidningen tar runt sju timmar att lyssna på, men du har också möjlighet att bläddra i den. För de läsare som inte kan hantera bläddringsfunktionen i spelaren finns taltidningen i en kort version, där de största artiklarna, ledare, insändare, lokalväder och familjesidor finns med. Den korta versionen av taltidningen tar ungefär två timmar att lyssna på.

Vem får prenumerera?

Du som har en läsnedsättning har rätt att prenumerera på taltidningen. En läsnedsättning kan ha flera olika orsaker, men synskada och dyslexi är bland de vanligaste. Andra orsaker kan vara ett rörelsehinder, neurologisk skada eller konvalescens efter sjukdom som gör det svårt att läsa tryckt text. Det räknas inte som en läsnedsättning att ha svårt att läsa på svenska när man har ett annat språk som modersmål.

Gunnar berättar om dagstidningen som taltidning. from MTM on Vimeo.

Hur lyssnar jag på taltidningen?

Tidningen kan spelas i en Daisy-spelare, smart mobiltelefon, dator eller läsplatta. När du tecknat en prenumeration på taltidningen blir du uppringd av MTM (Myndigheten för tillgängliga medier) och får information om hur du kan lyssna på din taltidning.

Daisy-spelare: Daisy-spelaren liknar de spelare som många talboksläsare använder för att lyssna på böcker, och alla prenumeranter som har behov får låna en sådan av MTM. Du som väljer att låna en Daisy-spelare behöver inte ha ett eget internetabonnemang, det är inbyggt i spelaren. Daisy-spelare finns i två varianter: "Tolvan" med en knappsats som på en telefon och "Fyran" med färre knappar i ett pilkors. Spelarna är batteridrivna och har en batteritid på 10 timmar när de är uppladdade. Du som lånar talböcker på biblioteket kan lyssna på dem också i den spelare fått låna till din taltidning.

Mobiltelefon, läsplatta eller dator: Har du en smart mobiltelefon eller en läsplatta, kan du lyssna på din taltidning i appen Legimus. Den finns att ladda ner gratis för Android och Iphone. Du som väljer att lyssna på din taltidning i appen Legimus får ett användarnamn och ett lösenord skickat till dig från MTM. För att lyssna på taltidningen i din mobiltelefon eller läsplatta, gör så här: 1. Hämta appen i AppStore eller GooglePlay. 2. Logga in i appen. Använd e-postadress och lösenord som du fått som taltidningsprenumerant. 3. Hämta din tidning. 4. Börja lyssna!

---

Beställ Dagen som taltidning

---