Utrikes

Open Doors: Coronapandemin har ökat förföljelsen av kristna

Den långsiktiga trenden är att förföljelsen av kristna i världen bara ökar. När Open Doors presenterar sin årliga “World watch list” konstaterar de att coronapandemin förvärrat situationen.

Varje år publicerar organisationen Open Doors en rapport där de pekar ut var förföljelsen av kristna är som värst i världen. När årets World watch list nu kommer är mycket sig likt. Nordkorea toppar denna mindre smickrande lista för tjugonde året i rad och strax efteråt kommer ett koppel av muslimska länder: Afghanistan, Somalia, Libyen och Pakistan.

Ökad förföljelse

Open Doors har funnits i Sverige sedan 2008 och generalsekreterare Peter Paulsson berättar att för varje år sedan dess har förföljelsen av kristna ökat, utifrån de mätmetoder som organisationen använder sig av.

Är det något som förvånar dig på årets lista?

– Det är återkommande samma länder som är uppe på toppen, men i år är det första gången som alla länder på topp 50-listan landade i de två värsta kategorierna, extrem förföljelse och mycket allvarlig förföljelse, säger Peter Paulsson till Dagen.

– Kontentan är att förföljelsen av kristna bara fortsätter att öka, då fler länder får högre poängsatser i våra mätningar.

Han säger att var åttonde kristen, 340 miljoner, är allvarligt förföljd eller diskriminerad.

Peter Paulsson från Open Doors

Pandemin förvärrar

En förklaring som pekas ut av Open Doors till denna dystra siffra är coronapandemin, där man menar att kristna missgynnas på olika sätt när det kommer till nödhjälp. Peter Paulsson tar Indien som exempel, ett land som styrs av en hindunationalistisk regering där landets minoritetsreligioner ofta kommer i kläm.

– Där är det tydligt att kristna blir missgynnade, man får inte tillgång till förnödenheter som resten av befolkningen får.

En världsdel där varningsklockorna ringer är Afrika, där en rad militanta islamistgrupper flyttat fram sina positioner, med Boko Haram i Västafrika och al-Shabaab i Östafrika som främsta exempel.

När det gäller våld riktat mot kristna så säger Peter Paulsson att det ökat med 30 procent i Afrika, samtidigt som det sjunkit i övriga världen.

Ett annat land som år efter år klättrar på listan är Kina, numera på plats 17, som ökat sin övervakning av religiösa grupper ytterligare med pandemin som täckmantel.

Karta.

Kristna länder

Med på listan finns också länder med tydlig kristen majoritet, som Colombia och Mexiko, på plats 30 respektive 37.

– Jag blir själv förvånad när jag ser det här eftersom det finns en kraftfull kristen närvaro, säger Peter Paulsson.

Den främsta orsaken som ges av Open Doors är kyrkor som står upp mot de inflytelserika drogkartellerna.

– Det finns många berättelser kring det här, om kristna ledare som agerar och vill skydda sina församlingsmedlemmar från rekrytering in i dessa sammanhang.

Finns det något som visar på en positiv förändring?

– På det stora hela, nej. Men det finns vissa länder där det går åt rätt håll, säger Peter Paulsson.

Han lyfter fram Sudan som exempel, där man tagit bort dödsstraff och sharialagar. Fortfarande återfinns landet på plats 13, men landet har börjat dala i Open Doors mätningar.

Peter Paulsson vill också lyfta fram att en anledning till att förföljelsen av kristna växer i vissa delar av världen är att kyrkan växer.

---

Fakta: Open Doors World Watch List

  • Sedan 1992 har den kristna organisationen Open Doors gett ut sin World Watch List.
  • Där presenteras de 50 länder i världen där kristna är som mest förföljda.
  • Listan bygger på en mätmetod där varje land får poäng utifrån fem olika områden.
  • Tjugo år i rad har Nordkorea toppat World Watch List.
  • Open Doors är en internationell organisation som haft arbete i Sverige sedan 2008.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig