Livsstil

Så undviker du kaos på barnkalaset

Tricket för att göra barnen till en grupp direkt • Därför är offentlig paketöppning bra fast vuxna gärna undviker det • Kritiska ögonblicket: Efter maten • Journalisten och kalasexperten Malin Aronsson gästar podden Dagens föräldrar

I podden Dagens föräldrar samtalar Joel Höglund och Josefin Lilja med Malin Aronsson om hur man lyckas med sitt barnkalas.
Publicerad Senast uppdaterad

Fakta: Dagens föräldrar

  • Poddcast från tidningen Dagen med fokus på föräldraskap.
  • I varje avsnitt intervjuar podduon Joel Höglund och Josefin Lilja en gäst på ett specifikt ämne, som skärmtid, förlossning eller barns känslor.
  • Podden utkommer varje onsdag.
  • Dagens föräldrar finns på Spotify och även på dagen.se/podd

Barnkalas är något som angår de allra flesta föräldrar. Hos vissa väcker tanken på att planera och genomföra ett barnkalas nästan ångest, medan det hos andra skapar glädje och entusiasm. Malin Aronsson tillhör den senare kategorin.

När Malin Aronssons yngsta dotter Majken var liten önskade hon ett kalas med tema "Labyrint". Det är ett barnprogram på SVT med mycket slajm och tävlingar, där robotliknande monster försöker stoppa de tävlande barnen. 

"Inga problem" menade Malin och maken Niklas, som genast iklädde sig en flyttkartong med ett hål för att en dammsugarslang skulle hänga ut som en snabel. 

– Vi har ofta gått igång hela familjen på att få ordna barnkalas – det har blivit som ett samlande projekt för vår familj. Vi börjar tänka på hur vi kan göra det på bästa sätt hemma hos oss.

Ta hjälp av någon mer

Det är också en stor fördel om man kan vara mer än en vuxen som håller i kalaset, med tanke på att det ofta finns ett eller fler barn som blir rädda eller ledsna av olika anledningar. 

– På slajmkalaset var det till exempel en pojke som satt och kved i ett hörn: "Inte slajmonstret!". Då behöver någon hjälpa honom att komma på fötter, medan kalaset fortsätter för övriga.

Labyrintkalaset med den stora mängden slajm hölls ute på verandan, och kan man vara både inne och utomhus är det smidigt med tanke på att många lekar kan vara lite stökiga, menar Malin Aronsson. 

Malin Aronsson är pastor i Centrumkyrkan i Sundbyberg.

Hon är pastor i Centrumkyrkan i Sundbyberg, reporter på Dagen och trebarnsmamma och hon har varit lägerledare och lekledare oräkneliga gånger. I podden Dagens föräldrar ger hon flera konkreta råd för hur man kan tänka innan kalaset.

Vuxna kanske inte älskar att öppna paket inför publik, men jag tror att många barn gör det.

Malin Aronsson

– Gör gärna ett tidsschema innan. Ett barnkalas är ofta två timmar, det blir sällan roligare om man gör det längre. När barnen kommit har vi kört samling på vardagsrumsgolvet, med en lek som gör att alla får säga något. Till exempel fråga "Om du var ett djur, vad skulle du vara då?", så att alla är med i gänget.

Gillar öppna med publik

Därefter blir det ofta presentöppning. Malin Aronsson tipsar om att man kan använda en tom flaska som man snurrar och den som flaskan pekar på, hens paket ska öppnas. 

– Vi vuxna kanske inte älskar att öppna paket inför publik, men jag tror att många barn gör det. Dessutom får man här lite uppmärksamhet för att man kommit med en present, och jubilaren får tacka för gåvorna. 

Vår sexåring stirrade bara på honom och stängde sedan dörren med en smäll. Det blev inte bra.

Malin Aronsson

Maten: Håll det enkelt!

Sen blir det enkel mat! Korv med bröd är en klassiker som ofta funkar. Malin Aronsson understryker att maten sällan är det viktiga på ett barnkalas, "good enough" är ett bra ledord. 

– Precis efter att barnen ätit kommer några kritiska ögonblick – här gäller det att fånga in dem innan gruppen blir för splittrad. För nu väntar den förberedda aktiviteten!

Exempel på ofta uppskattade lekar kan vara en trekamp med grenar som att käka kolasnöre, spotta geléråtta, kasta ostbollar i ett skägg av raklödder eller doppa Alhgrens bilar i vatten och fästa dem i någons ansikte. Är man utomhus kan äta äpple i en hink med vatten och därefter leta sockerbit i mjöl vara en idé. 

– Efter aktiviteten brukar vi bjuda på fika. Det ska vara något enkelt, som glass eller tårta – som sagt maten är sällan i fokus. Och efteråt blir det skattjakt eller fiskedamm, beroende på barnets ålder. 

Chokladkaka med kniv och gaffel

Direkt efter fikat finns det också möjlighet att flika in chokladkakeleken, menar Malin Aronsson. Den går ut på att en tar på sig handskar, mössa och halsduk och får en chokladkaka på en tallrik. Därefter slås en tärning och blir det en sexa får personen skära bitar och äta av chokladkakan. Nästa person som får en sexa tar därefter över. 

Malin Aronsson tycker att det kan vara bra med en runda där deltagarna får räcka över sina presenter. Det blir en bekräftelse för gästerna och ett tillfälle för födelsedagsbarnet att tacka.

– Det blir mycket socker under ett kalas, men så får det vara! 

Vill man hålla det lite lugnare under kalaset kan man till exempel köpa in textilfärg och kuddfodral, vilket Malins äldsta dotter önskade ett år. Det dekorerade fodralet blev sedan ett minne att ta hem från kalaset. Andra förslag är att spela Kahoot eller andra typer av pyssel eller frågesport.

Som förälder och den som håller i kalaset bör man bjuda på sig själv, tycker Malin Aronsson. Det finns dock gränser. Hon nämner ett sexårskalas när hennes man Niklas satt inne på toaletten, med stoppade strumpbyxor som långa öron, sockerbitar under läppen och gitarren i famnen och sjöng "Jag är en vanlig kanin, vanlig fast ovanligt fin", för dem som tittade in i badrummet. 

– Vår sexåring stirrade bara på honom och stängde sedan dörren med en smäll. Det blev inte bra.

Men att planera kalaset, våga ta kommando och våga styra upp lekarna – det behöver föräldrarna göra för sina barn. Att tänka till så att man inte bjuder alla tjejer eller killar i klassen utom ett par enstaka är också självklart. 

Finns alternativ

Orkar man absolut inte hemmakalas finns Leos Lekland, Jump Yard eller Laser Game som en utväg, om man har råd. Men det behöver inte vara så komplicerat att ordna ett roligt hemmakalas – det vill Malin Aronsson slå ett slag för. Att leka kurragömma tillsammans både barn och vuxna – en sådan enkel sak kan vara det som barnen minns som det roligaste! 

– Men kom ihåg att be om hjälp av någon fler vuxen, det är inte lätt att rodda allting själv som vuxen. 

– Och gör inte som min fantastiska mamma, som för övrigt ordnade de bästa barnkalasen på gatan. Men när jag var liten och hade bjudit hela klassen och de skulle sjunga födelsedagssången för mig, då klämde hon i med "Gud dig välsigne, Gud dig välsigne, Gud dig välsigne på din födelsedag!". Det var inte jätteuppskattat, säger Malin Aronsson och skrattar. 

Lyssna på avsnittet här: