Nyheter

Kungen: Jag saknar juldagens gudstjänst

Carl XVI Gustaf lyfte fram hoppet mitt i pandemin - och tog juldagens gudstjänst på Drottningholm som ett exempel på något han själv saknar julen 2020

Pandemin och hoppet om ett vaccin var ett bärande tema i kung Carl XVI Gustafs årliga jultal. Själv saknar han bland mycket annat juldagens gudstjänst i slottskapellet på Drottningholm.

För första gången på många år sändes kungens traditionella jultal från Drottningholms slott, där han och drottning Silvia bor sedan många år, och inte från Kungliga slottet i Gamla stan. Anledningen är coronapandemin.

Med allvarlig ton summerade kungen det år som snart är förbi och som han beskrev som “omtumlande” och “ovanligt”.

– Det är fler än vanligt som har anledning att känna sorg och saknad den här julen, konstaterade kungen och uppmanade till särskilt stöd och omtanke om alla de som mist en nära anhörig eller vän under året som gått.

Gemensamt ansvar

Kungen påminde om det gemensamma ansvar som vilar på våra axlar för att minska coronavirusets spridning i samhället.

– Två meters avstånd kan rädda liv. Men det kan också två minuters telefonsamtal göra, sa Carl XVI Gustaf och tittade in i kameran. Han tog även tillfället att tacka alla dem som arbetar inom vård och omsorg för deras otroliga insats.

I sitt tal konstaterade kungen också att den här julen inte liknar tidigare jular, genom att vi inte har möjlighet att mötas och fira som vanligt. I det sammanhanget nämnde han att gå i kyrkan som en av de saker som inte är möjligt för tillfället.

Och han tog juldagens gudstjänst i slottskapellet på Drottningholm som ett exempel på något som är inställt julen 2020 och som han tycks sakna.

Ser ljuset i tunneln

Kungens recept mot resignation och modlöshet som hotar att ta överhanden, blir att se framåt:

– Vi behöver blicka framåt mot ett nytt och betydligt bättre år, sa han och syftade på 2021. Ljuset kommer tillbaka! Vaccinet är på väg! sa han med tydlig skärpa i rösten och stadig blick.

Till sist riktade han en välkänd uppmaning till var och en i Sverige:

– Kom ihåg: Håll i och håll ut!


Fler artiklar för dig