Nyheter

Kyrka i Chicago fastar från vita människor

“Det är viktigt att lyfta den här typen av frågor”, säger pastorn vars kyrka valt en något udda fasta

[object Object]
En kyrka i USA har under årets fasta avstått från “vithet” för att i stället bereda plats för röster från olika minoriteter. Det har lett till att fler kommit till kyrkan än vanligt, samt att de dragit på sig kraftfull kritik.

På en skylt utanför den presbyteriansk kyrkan i Chicago, USA, står det “fasta från vithet” som överskrift. I förklaringen som sedan ges är att man under den pågående fastetiden ska lyssna in röster från svarta, ursprungsbefolkningar och färgade, det vill säga icke-vita minoritetsgrupper i USA.

Rent konkret innebär kyrkans vithetsfasta att vid gudstjänsterna så sjunger de inga sånger skrivna av vita kompositörer och under fastan har man också haft föreläsningar om antirasism. På kyrkans informationsmaterial har det också visats fotografier med gestalter från Bibeln där samtliga porträtteras som icke-vita.

Stort genomslag

Kyrkans något ovanliga fasta har väckt stor uppmärksamhet och plockats upp av ett flertal tidningar i USA, där församlingens företrädare fått förklara sig.

– Vi har haft fler besökare än på länge, konstaterar kyrkans pastor John Edgerton, då han intervjuas av Religion News.

Han konstaterar också att kyrkans kör älskar den nya repertoaren, med musik hämtad med inspiration från bland annat Afrika och Latinamerika, samt att och församlingen har under fastan blivit utmanad på ett sunt sätt.

Kyrkan, med namnet United Church of Christ in Oak Park, består till största del av vita församlingsmedlemmar och i närområdet ska också vita vara i majoritet. Men kyrkan vill alltså visa på vikten av mångfald och anser att deras aktion under fastan borde inspirera andra församlingar.

– Det är mycket viktigt för de kyrkor med övervägande vit majoritet att lyfta den här typen av frågor, för i USA är vår röst i majoritet, säger John Edgerton.

Kraftfull kritik

Men långtifrån alla verkar nöjda med kyrkans vithetsfasta. Kritik kommer från flera håll, där man menar att kyrkan snarare förstorar upp etniska motsättningar genom att spela ut vita människor mot icke-vita. Kyrkan har också blivit nedringd av arga människor och dess hemsida har kraschat på grund av för stor belastning.

---

Fakta: Fasta

  • Fyrtio dagar inför påsk pågår den kristna fastan, vilket tar sig lite olika uttryck i olika kyrkliga traditioner, men seden påbjuder att man avstår från något.
  • En presbyteriansk kyrka i USA provade i år att vithetsfasta, alltså att avstå från vita människors perspektiv, vilket väckt stor uppmärksamhet.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig