Nyheter

Fokus på religion i debatt mellan Macron och Le Pen

Både Macron och Le Pen markerade mot islamism - men när slöjförbud kom på tal landade helt olika

[object Object]
I helgen avgörs det vem som vinner det franska presidentvalet. De två återstående kandidaterna, Emmanuel Macron och Marine Le Pen, hade i den avslutande TV-debatten en hätsk debatt om religion.

Föga förvånande var det slöjans roll i offentligheten som blev den stora religionsfrågan då president Emmanuel Macron ställdes mot utmanaren Marine Le Pen i den stora TV-debatten inför söndagens avgörande presidentval.

Marine Le Pen, ofta beskriven som en främlingsfientlig högerpolitiker, har i valrörelsen drivit frågan om att slöja borde förbjudas på allmänna platser och hon argumenterar att det handlar om att kvinnor måste frigöras från islamistiska krafter. Om hon fick bestämma skulle slöjbärande beläggas med böter.

I debatten varnade hon för terror i islams namn, men lade sedan till att det inte handlade om att bekämpa en hel religion, utan bara den islamistiska ideologin.

– Jag tror på ett förbud av slöjor på offentliga platser, sa Marine Le Pen, som argumenterade att det är islamister som tvingar på kvinnor detta klädesplagg.

Varnade för inbördeskrig

Hon fick mothugg från liberalen Emmanuel Macron som varnade att ett sådant förbud skulle kunna leda till ett inbördeskrig. Han varnade också för att om slöjan skulle förbjudas så skulle det i förlängningen leda till ett förbud av alla religiösa symboler.

– Det land du vill ha är ett land där polisen springer på gatorna efter flickor med slöja och judiska pojkar som bär kippa, sa Macron i en tuff ordväxling om religionens roll i samhället.

Att förbjuda slöja på det sättet skulle inte bara vara intolerant, menade Macron, utan skulle också tvinga bort miljontals människor från allmänna områden enbart på grund av deras religiösa hemvist.

Båda tuffa mot islamism

Samtidigt som Macron argumenterade mot ett allmänt slöjförbud försvarade han däremot att ett liknande förbud ska få finnas i skolan, där man formar tanken för framtiden, och han hade inga problem med att skryta om hur många radikala moskéer och muslimska lärosäten som tvingats stänga under hans styre.

Le Pens motargument var att dessa åtgärder inte var tillräckliga utan att Frankrike måste göra mer för att stävja islamismen, inte minst efter en lång rad terrorattentat på franska mark. Debatten om slöjans roll gick hand i hand med frågan om migration, där Le Pen argumenterade för minskad invandring och att även att fler personer ska utvisas.

På söndag vet vi vem av de båda som vinner presidentvalet.

---

Fakta: Religionsdebatten

  • I ungefär en kvart pågick debatten om islam och religionens roll i Frankrike.
  • Det går att se en översatt version till engelska av ordväxlingen på France 24.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig