Nyheter

Ygeman (S) vill inte se utländsk finansiering av trossamfund

Ministern får nu kritik för att ett förslag som skulle slå brett mot alla religiösa grupper

Inget trossamfund, oavsett religion, borde få ta emot bidrag från utlandet enligt integrationsminister Anders Ygeman (S). Han får nu kritik för sitt uttalande.

Det var i en intervju med TV4 som migrations- och integrationsminister Anders Ygeman (S) kom med kritik mot att trossamfund tar emot pengar från utlandet. Uttalandet kom i samband med ett besök i en moské i Örebro, som tidigare tagit emot omkring 20 miljoner kronor från finansiärer i Qatar.

– Jag tycker inte att religiösa samfund ska ta emot finansiering utomlands, oavsett vilken religion det handlar om, sa Anders Ygeman då han intervjuades.

Han fortsatte att om en moské ligger i en stad som Örebro är det viktigt att de vet vilka krav som finns på dem. Inrikesministern var tydlig med att han inte tycker att det är bra med utländsk finansiering av trossamfund, men ville inte gå så långt som att i nuläget kräva ett förbud, bara att frågan måste diskuteras vidare.

Alla över en kam

Han får nu kritik för sitt uttalande av Barometerns ledarskribent Thomas Hermansson. I en ledare kritiserar han inrikesministern för att dra alla religioner över en kam och misstänker att det som Anders Ygeman egentligen vill komma åt är radikal islamism, inte all religion.

“Som om det vore ett utbrett problem att svenska religiösa samfund i allmänhet radikaliseras av utländska finansiärer. Alla förstår förstås att det egentligen är islamismen Ygeman vill komma åt”, skriver Thomas Hermansson.

Han jämför beteendet med hur regeringen agerar i frågan om konfessionella friskolor, där problemen som pekas ut enbart finns i vissa skolor, men där sedan alla kommer att drabbas om Socialdemokraterna får igenom sina krav på att förbjuda skolformen.

Tidigare förslag

Tidigare har både KD och M lagt förslag om att förbjuda utländsk finansiering av moskéer, som ett led att minska radikala islamister att få fotfäste i Sverige. Men att som Anders Ygeman föreslå att alla trossamfund, oavsett religion, skulle nekas att ta emot pengar från utlandet är ett mer långtgående förslag.

Anders Ygeman besökte Örebro eftersom det var en stad som drabbades hårt av kravallerna under påskhelgen, då högerextremisten Rasmus Paludan ansökte om tillstånd att få bränna Koranen. Den moské som han besökte uppgav vid besöket att de inte längre tar emot pengar från Qatar.

---

Fakta: Kravallerna under påsken

  • Den högerextrema politikern Rasmus Paludan hade under påskhelgen ansökt om tillstånd att elda upp exemplar av Koranen.
  • Det ledde till kraftfulla protester i flera städer, där över 100 poliser blev skadade.
  • Inrikesminister Anders Ygeman valde att resa till Örebro efter det som inträffat.

---

Fler artiklar för dig