Nyheter

Påvens evakuering stoppades av Putin

Vatikanen ville föra ut civila med båtar från Mariupols stålverk

Påve Franciskus drog upp en plan att föra ut civila med hjälp av båtar under vatikansk flagg. Ryssland sa nej, och nu är påven “besviken och pessimistisk”, enligt italienska tidningar.

Sedan kriget i Ukraina inleddes med den ryska invasionen i slutet av februari har påve Franciskus försökt medla i konflikten. Han har vädjat till den rysk-ortodoxa patriark Kirill att ta avstånd från Vladimir Putin, utan framgång.

Nu framkommer det att Franciskus har försökt ingripa också på andra sätt – även de här gångerna förgäves. Tre gånger ska han ha planerat för evakueringar från den ukrainska staden Mariupol, men alla tre gånger har de stoppats av Putin. Det skriver Svenska Dagbladet som refererar till den italienska tidningen Il Messaggero.

För farligt

Den sista av dessa evakueringsförsök ska ha varit särskilt omfattande och gått ut på att skicka båtar under Vatikanens gulvita flagg till stålverket Azovstal, den sista ukrainska utposten i Mariupol där hundratals civila tros befinna sig. Tanken var sedan att evakuera civila med hjälp av båtarna. Eftersom Putin inte gett sitt godkännande ansågs det dock för farligt med en sådan plan.

Två gånger tidigare ska Vatikanen ha fått säkerhetsgarantier från Ryssland att genomföra evakueringar av civila, men dessa ska ha dragits tillbaka i sista stund. Det har gjort att stämningen i Vatikanen nu präglas av besvikelse och pessimism, enligt italienska tidningar som SvD refererar till. Under söndagens bön på Petersplatsen upprepade påven återigen sitt budskap att det måste genomföras humanitära korridorer ut ur Mariupol.

Fortsätter försöken

Vatikanens talesperson Pietro Parolin bekräftade att Vatikanen har planerat evakueringar men stoppats av Ryssland.

– Det har gjorts flera försök men vi får ingen återkoppling, sa han på en pressträff, enligt SvD.

Han sa samtidigt att de kommer att fortsätta att försöka trots motgångarna.

– Det finns inga andra alternativ. Vi måste fortsätta att föreslå att kriget ska stoppas och att diplomatiska förhandlingar återupptas. Annars kommer kriget att fortsätta.

---

Fakta: Mariupol

  • Mariupol är en stad i östra Ukraina som har angripits hårt av ryska trupper sedan starten av kriget.
  • Här finns ett stålverk – Azovstal – som dels är en utpost för den ukrainska militären och dels rymmer hundratals civila som sökt skydd.

---

Fler artiklar för dig